Door

Veel thuiswerkers werken via onbeveiligd netwerk

Maar liefst een op de vier thuiswerkende Nederlanders werkt niet altijd via het beveiligde netwerk van hun werkgever. Zo blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl uitgevoerd door Panelinzicht onder 1506 Nederlanders die momenteel noodgedwongen vanuit huis werken.

beveiliging netwerk thuiswerken wifi

Van alle ondervraagden is een vijfde bang voor een datalek, hetzelfde percentage noemt hun organisatie een gemakkelijk doelwit voor hackers. Verder vindt achttien procent van de respondenten hun organisatie een gemakkelijk doelwit voor hackers.

Beveiliging netwerk bij thuiswerken

Wat verder opvalt is dat vooral thuiswerkende jongeren bang zijn voor een datalek (25 procent), tegenover maar dertien procent van de vijftigplussers. “Als bedrijf is het ontzettend belangrijk om je beveiliging op orde te hebben”, beklemtoont Abel Baas, Cybersecurity consultant bij VPNdiensten.nl. “Wij merken dat cybercriminelen op dit moment inspelen op de overstap naar digitaal thuiswerken. Zo doen ze veel pogingen om wachtwoorden van thuiswerkers te ontfutselen en via zwakke plekken bedrijven te infiltreren. Binnen dataveiligheid is een foutje zo gemaakt en de gevolgen zijn vaak catastrofaal. We schrikken er daarom van dat zo’n groot gedeelte Nederlanders onbeveiligd vanuit huis werkt.”

Beveiligd wifinetwerk

Naast het inloggen op het beveiligde netwerk van de werkgever, is ook gebruik van het juiste wifinetwerk van groot belang voor veilig thuiswerken. Het onderzoek laat zien dat dit nog geregeld verkeerd gaat. Zeventien procent van de respondenten werkt bijvoorbeeld weleens op een open wifi-netwerk. Mannen werken met 21 procent het meest op open wifi-netwerken. Dat is behoorlijk ironisch, omdat vooral zij hun werkgever als gemakkelijk doelwit voor hackers beschouwen (22 procent). “Mannen staan erom bekend dat ze graag een risicootje nemen. Soms pakt dit goed uit, maar in het kader van dataveiligheid is het erg onverstandig. Ongeacht of je thuis, in een koffietent of in de trein werkt – zorg ervoor dat je te allen tijde met een beveiligd wifinetwerk verbinding maakt. Als jouw werkgever deze mogelijkheid niet biedt, kun je met je smartphone nog beter een eigen wifi-hotspot opzetten dan inchecken bij een open wifi-netwerk”, aldus Baas.

Werkgever moet zorgen voor bewustwording

Een belangrijke verklaring voor het hoge percentage Nederlanders dat onveilig thuiswerkt, is een gebrekkige ondersteuning vanuit de werkgever. Maar liefst 22 procent van thuiswerkend Nederland geeft bijvoorbeeld aan dat hun organisatie geen rekening houdt met de risico’s van werken op afstand. Ook de thuiswerker zelf treft schuld: ruim een derde zegt onvoldoende kennis te hebben van veilig digitaal thuiswerken en 31 procent heeft behoefte aan meer voorlichting over het thema. Wat betreft kennisgebrek (43 procent) en leerbehoefte (35 procent) scoren jongeren het hoogst. “Veilig thuiswerken begint bij bewustwording en het is aan de werkgever om dit te creëren. Ondanks dat ik geschrokken ben van het grote gebrek aan kennis, ben ik blij om te zien dat veel werkenden ervoor openstaan om hier meer over te leren. Met workshops en opfriscursussen kom je gelukkig al heel ver. Hiermee breng je het risico op een datalek tot een minimum en zorg je ervoor dat hackers buiten je organisatie blijven”, stelt Baas.

Bron: VPNdiensten.nl