Verplichte arbeidsongeschiktheidverzekering voor zzp’ers lijkt onuitvoerbaar
Het UWV en de Belastingdienst waarschuwen voor grote uitvoeringsproblemen bij de nieuwe verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zzp’ers. Zo schreef minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken op 6 juli aan de Tweede Kamer. Beide instanties bekritiseren de complexiteit van de voorgestelde regeling. Dit meldt het FD.
Het pensioenakkoord bevat de afspraak dat de ruim een miljoen zzp’ers zich net als werknemers altijd tegen arbeidsongeschiktheid moeten gaan verzekeren. Vooral de vakbonden en de linkse oppositiepartijen GroenLinks en PvdA drongen daarop aan, als wisselgeld voor het verplichte pensioen voor zzp’ers dat het akkoord niet haalde.
Veel keuzevrijheid verplichte aov
Op verzoek van Koolmees kwamen werkgevers en vakbonden het afgelopen jaar zelf met een voorstel voor zo’n aov via de Stichting van de Arbeid (Star). Dit bevat veel keuzevrijheid, schrijft Koolmees, die leidt tot ‘een stapeling van complexiteit’ voor de uitvoering. “Daarom verwacht de Belastingdienst niet dat zij de regeling goed kan uitvoeren”, meldde de minister.
Geflopte wet DBA
Het UWV ziet een fundamenteel probleem. De geflopte wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) laat immers zien hoe moeilijk het is de doelgroep, zelfstandigen zonder personeel, goed te bepalen: “het afbakenen van werknemers ten opzichte van zzp’ers … is een lastige kwestie.”
Vrijstelling voor zzp’ers
Zzp’ers die al verzekerd zijn of die zich liever zelf verzekeren zouden bijvoorbeeld een vrijstelling krijgen. Dat was een belangrijke wens van zzp-organisaties en verzekeraars. En zzp’ers zouden moeten kunnen kiezen voor een ‘wachttijd’ voor de aov, oftewel een eigen-risicoperiode voordat de uitkering ingaat. Hoe langer die periode, met een maximum van twee jaar, hoe lager de premie.
Publieke en private arbeidsongeschiktheidsverzekering
De regeling is ingewikkeld vanwege de mogelijkheid om een vrijstelling te krijgen. Het heeft volgens minister Koolmees ook als gevaar dat er ‘averechtse selectie’ optreedt. Zo concludeert hij op basis van een reactie van het Centraal Planbureau. Met een publieke en private verzekering naast elkaar zijn ‘goede risico’s’ (de jonge en gezonde zzp’ers) mogelijk voordeliger af op de private markt dan minder gezonde en oudere zzp’ers. Die laatsten zitten vast aan de publieke regeling, wat daar leidt tot een premiestijging.
Nieuw voorstel verplichte aov
Koolmees wil de komende maanden weer met alle betrokken partijen overleggen over een oplossing van de knelpunten. Eind 2020 moet er dan alsnog een uitgewerkt voorstel liggen voor een verplichte zzp-aov.
Bron: FD