Door

Helft werkzoekenden twijfelt bij tweede coronagolf over vinden nieuwe baan

Onderzoek van werving- en selectiebureau PageGroup laat zien dat het vertrouwen van Nederlandse werkzoekenden op de arbeidsmarkt tijdens de tweede coronagolf sterk is gedaald. Bij zo’n 50 procent van de werkzoekenden is er weinig tot geen vertrouwen in het vinden van werk. Dat was tijdens de eerste coronagolf nog circa 40 procent.

Volgens PageGroup zijn het opvallende cijfers, omdat het bedrijf bij bedrijven geen grote vacaturestops ziet. Zowel werkzoekenden onder jongeren (20-49) als ouderen (50+) hebben minder vertrouwen dan tijdens de eerste coronagolf. Wel denken ouderen meer dan jongeren dat het langer dan een half jaar duurt voordat ze weer werk vinden.

Minder vertrouwen in de arbeidsmarkt

In de eerste golf onderzocht PageGroup ook het sentiment onder werkzoekenden. Het vertrouwen in de arbeidsmarkt was toen significant gedaald. Toch dacht 59 procent van de werkzoekenden op dat moment alsnog binnen drie maanden een baan te vinden. In dat vertrouwen lijkt nu een kentering te komen.

Carrièrekansen

Joost Fortuin van PageGroup: “De daling van het vertrouwen in de arbeidsmarkt onder werkzoekenden strookt niet met wat wij zien in de markt. We merken dat bedrijven juist langzaam meer vertrouwen krijgen en we zien geen grote veranderingen als het gaat om vacaturestops. Het lijkt erop dat het negatieve sentiment in de media de werkzoekenden nu parten speelt in het vertrouwen over hun eigen carrièrekansen. De nog steeds bestaande schaarste van talent op de arbeidsmarkt wordt hiermee verder gevoed.”

Bron: PageGroup