Door

Bijna helft werkgevers betaalt geen thuiswerkvergoeding

Een op de drie organisaties overweegt een thuiswerkvergoeding nu medewerkers door de coronacrisis veel of geheel thuiswerken. Bijna de helft van de werkgevers keert geen thuiswerkvergoeding uit. Ook heeft tegen de helft van hen geen thuiswerkbeleid. Zo blijkt uit onderzoek van XpertHR onder ruim 800 HR-professionals.

thuiswerken

Momenteel betaalt 19 procent van de werkgevers een thuiswerkvergoeding. Toch kunnen niet alle medewerkers rekenen op een tegemoetkoming voor de kosten die ze maken door het thuiswerken. Van de HR-professionals geeft namelijk 48 procent aan dat zij geen thuiswerkvergoeding uitkeren en dat ook niet gaan doen.

Thuiswerkvergoeding

Van de werkgevers die een thuiswerkvergoeding geven, doet ruim de helft (52 procent) dit via een maandelijkse bijdrage. 29 procent van de HR-professionals kiest voor een eenmalige uitkering en 19 procent voor een combinatie van beide. Bij een maandelijkse thuiswerkvergoeding maakt 40 procent per keer 26 tot 50 euro over op de rekening van de werknemer en 36 procent 51 tot 100 euro. Voor werknemers die een eenmalige thuiswerkvergoeding ontvangen, ligt dit bedrag het vaakst (35 procent) tussen de 251 en 500 euro. Verder krijgt 23 procent van de werknemers met een eenmalige uitkering dan 151 tot 250 euro van de werkgever. Een deel van de werkgevers verstrekt producten in plaats van een financiële thuiswerkvergoeding. Van hen gaf 26 procent hun medewerkers een laptop, 23 procent verstrekte een monitor en 17 procent een bureaustoel.

Vaak geen thuiswerkbeleid

Om het thuiswerk te stroomlijnen, kunnen organisaties een thuiswerkbeleid ontwikkelen. Zo’n beleid geeft bijvoorbeeld aan wie wanneer en hoe lang mag thuiswerken en of de werkgever of de werknemer verantwoordelijk is voor bepaalde faciliteiten. Volgens vijftien procent van de HR-professionals had hun organisatie altijd al zo’n thuiswerkbeleid. Daarnaast heeft 27 procent het thuiswerkbeleid aangescherpt vanwege de coronacrisis. Bijna de helft (48 procent) van de organisaties heeft opmerkelijk genoeg geen thuiswerkbeleid.

Niet wettelijk verplicht

Wieneke Brandt van XpertHR licht toe dat er geen wettelijke verplichting is voor werkgevers om een thuiswerkvergoeding te betalen of een thuiswerkbeleid op te stellen. “Tegelijk is dit een tijd die veel vraagt van medewerkers. Een thuiswerkvergoeding kan in zo’n tijd medewerkers het gevoel geven dat hun werkgever met ze meedenkt. Een thuiswerkbeleid creëert daarbij duidelijkheid. Het is goed om dit wel in overleg met medewerkers op te stellen. Voor de motivatie van medewerkers is het belangrijk dat zij zich in het beleid kunnen vinden”, aldus Brandt.

Bron: XpertHR