Door

Stijging zorgpremies valt mee in 2021

Alle zorgverzekeraars hebben eind vorige week hun zorgpremies voor hun zorgverzekeringen naar buiten gebracht. De premiestijging bedraagt gemiddeld 59 euro per jaar. De gevolgen van de coronacrisis voor de zorgverzekeringspremies vallen mee. Daarnaast blijft het totale aantal restitutiepolissen dalen met 18 in 2021 ten opzichte van 21 in 2020. Zo meldt Independer.

zorgpremie zorgverzekering

De premiestijgingen verschillen sterk. De grootste stijger is volgens Independer de CZ restitutiepolis met een totale premiestijging van 133 euro in 2021. Ook is er een daler, namelijk Besured ruime keuze, die bijna 5 euro per jaar goedkoper wordt in 2021. De restitutiepolis van De Amersfoortse is met een maandelijkse zorgpremie van 147,95 euro de duurste zorgverzekering. De goedkoopste zorgverzekering is de natura (budget) polis van ZEKUR met een zorgpremie van 105,95 euro per maand.

Stijging zorgpremies door coronacrisis

Toen de coronacrisis begon, bestond de vrees dat de zorgpremies fors zouden stijgen. Nu blijkt echter dat de extra kosten van de coronacrisis deels worden opgevangen door uitgestelde – en afgeschaalde zorg. Toch stijgt de zorgpremie voor de basisverzekering dus jaarlijks gemiddeld met 59 euro.

Basisverzekering

De grote vier Nederlandse zorgverzekeraars bieden bekende en minder bekende merken aan. De prijzen hiertussen verschillen. Dat komt bijvoorbeeld doordat het klantencontact bij een minder bekend merk volledig online gebeurt. Independer concludeert dat ieder jaar weer blijkt dat consumenten hiermee flink kunnen besparen op de zorgpremie. Zo kan een stel dat overstapt van een basisverzekering van een bekend merk naar een minder bekend merk tot 389 euro per jaar besparen. Voor de inhoud van de basisverzekering maakt het niet uit, want die wordt door de overheid bepaald en is altijd gelijk.

Restitutiepolissen

Met de restitutiepolis heeft de verzekerde vrije zorgkeuze. Het is het duurste type zorgpolis. Het aantal restitutiepolissen neemt al jaren af, van 24 in 2019 naar 21 in 2020. In 2021 daalt het verder naar 18. De meeste mensen kiezen overigens voor een naturapolis, waarbij ze alleen volledige vergoeding krijgen bij zorgaanbieders waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft. Van de mensen die via Independer vorig jaar een zorgverzekering afsloten, koos bijna 80 procent voor dit soort verzekering. Volgens de vergelijkingssite is de ziekenhuiscontractering van de naturapolis tegenwoordig bijna gelijk aan die van de restitutiepolis.

Bron: Independer