Door

Beleggers verwachten een mager 2021

Beursexperts blijven ook voor januari enthousiast over aandelen. Voor heel 2021 verwachten de beleggers echter niet veel rendement. Gezien de magere vooruitzichten voor de andere beleggingscategorieën blijven aandelen wel de beste keuze. Zo blijkt uit de maandelijkse Beursenquête onder beursexperts van ACTIAM.

beleggen beurs 2021

Positieve beleggers voor januari 2021

Corné van Zeijl, strategist van ACTIAM, gaat in op de stijging van de AEX in december: “Afgelopen maand heeft de AEX haar zegetocht voorgezet. Na de supermaand november steeg de AEX in december met 3,1%. De experts waren eerder ten aanzien van december buitengewoon enthousiast, dus dat hadden ze goed gezien. Voor januari heeft 47,9% een positieve kijk op de beurs. Slechts 21% is somber.”

Minder optimisme voor komend half jaar

Volgens Van Zeijl is voor de komende zes maanden het optimisme wat minder groot. “38,7% verwacht een stijging van meer dan 6%, terwijl 27% juist een daling verwacht. De optimisten zien vooral dat er door de lage rente nog steeds veel geld in aandelen zal worden belegd. Inflatie is wel een thema dat vaak terugkwam in de commentaren. Als de economie hard aantrekt, kan dat een probleem gaan vormen.”

AEX eindigt in 2021 op 627,5

ACTIAM vroeg de beleggers ook naar hun kijk op het hele jaar 2021. Gemiddeld verwachten ze dat de AEX komend jaar zal eindigen op een eindstand van 627,5. dat is een een stijging van slechts 0,5%. De hoogste schatting voor de AEX eind 2021 is 735 en de laagste is 450. 30% van de ondervraagden gaat uit van een negatief AEX-rendement in 2021. De optimisten verwachten dat alle positieve factoren, zoals het economische herstel na de coronacrisis en de steun van de centrale banken en overheden, nog wel even een rol blijven spelen. Ook zal de economie naar verwachting flink herstellen. De pessimisten denken juist dat al deze positieve factoren al in de huidige koersen verwerkt zijn.

Bron: ACTIAM