Door

Veel werkenden willen niet met niet-gevaccineerde collega’s werken

Maar liefst 36 procent van de Nederlanders die momenteel gedeeltelijk of volledig thuis werkt, vindt dat de werkgever de bevoegdheid moet hebben om niet-gevaccineerde collega’s te verbieden naar de werklocatie te komen. Zo blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet onder ruim 1100 Nederlandse medewerkers die (gedeeltelijk) thuiswerken.

niet-gevaccineerde collega’s vaccinatieplicht coronacrisis

Drie op de tien (29%) werkenden wil zelfs niet naar hun werkplek komen, als er op dat moment niet-gevaccineerde collega’s aanwezig zijn. Een kwart van de (thuis)werkende Nederlanders (24%) vindt bovendien dat de werkgever niet-gevaccineerde collega’s die ziek worden door corona moet korten op hun salaris. Twee derde van de (thuis)werkende Nederlanders meent dat de werkgever deze collega’s wel moet doorbetalen. Tien procent heeft daarover geen mening.

Vaccinatieplicht vanuit werkgever

De opvattingen onder de (thuis)werkende Nederlanders zijn verdeeld of er vanuit de werkgever een vaccinatieplicht moet komen. Toch vindt ook hier een kwart (24%) van de respondenten dat de werkgever zijn medewerkers mag verplichten om zich te laten vaccineren. Wel is een ruime meerderheid (69%) het daar mee oneens. Zij stellen onder andere dat ze baas over hun eigen lijf zijn en dat vaccineren een keuze moet zijn.

Geen dwang voor niet-gevaccineerde collega’s

“We hebben allemaal gezien dat we ook in Nederland zijn begonnen met vaccineren tegen het coronavirus. Dit roept logischerwijs vragen op onder medewerkers. Natuurlijk zijn er situaties te bedenken waarbij je als werkgever je medewerker wil verplichten. Bijvoorbeeld wanneer er een risico bij patiënten of cliënten bestaat. Volgens de wet- en regelgeving mag een werkgever haar medewerkers echter nooit verplichten zich te laten inenten. Een werkgever mag het vriendelijk verzoeken, maar het blijft altijd de keuze van de medewerker. Daarnaast is het in geen geval mogelijk om salaris in te houden wanneer een niet-gevaccineerde medewerker onverhoopt ziek wordt door corona”, licht Joke van der Velpen, kennismanager Wet- & Regelgeving bij Visma | Raet toe.

Bron: Visma | Raet