Door

Van thuiswerkers wil 85 procent werkplek zelf bepalen

Het overgrote deel (85 procent) van de (deels) thuiswerkende Nederlanders wil het recht hebben om zelf te bepalen vanaf welke werkplek ze actief zijn. Daarbij zoeken deze thuiswerkers de gulden middenweg. Zo blijkt uit onderzoek van Visma | Raet onder 1268 Nederlandse medewerkers die (deels) thuiswerken. De hr-dienstverlener ondervroeg ze over hoe ze werken zien tijdens en na de coronacrisis.

thuiswerkers thuiswerkplek

Tijdens de coronacrisis lieten de meeste Nederlandse werkenden zien dat thuiswerken hun werk op geen enkele manier hoeft te belemmeren. Een op de vijf medewerkers verwacht zelfs na de coronacrisis nog steeds vooral thuis te werken. Dat terwijl maar vier procent van de medewerkers voor de coronacrisis overwegend thuis werkte. Een groot deel (85%)van de werkenden ziet uitsluitend op kantoor werken niet meer gebeuren. Alleen vanuit huis werken ziet bijna niemand (2%) zitten. De meeste mensen gaan volgens Visma | Raet voor een gulden middenweg.

Goed werkgeverschap en thuiswerkers

Joke van der Velpen, kennismanager wet- & regelgeving bij Visma | Raet: “Onlangs kondigden D66 en GroenLinks aan dat ze van thuiswerken een recht voor medewerkers willen maken. Als hr-dienstverlener vinden wij het belangrijk om te weten hoe de Nederlander daarover denkt. Wat blijkt? Zij juichen de invoer van deze wet toe. Momenteel is het nog zo dat medewerkers volgens de Wet flexibel werken officieel een schriftelijk verzoek moeten indienen om vanaf een andere locatie dan kantoor hun werkzaamheden uit te voeren. Hier zitten ook nog diverse eisen aan verbonden. Een medewerker moet bijvoorbeeld minimaal een half jaar in dienst zijn. Echter heeft de realiteit ons ingehaald. Er zijn genoeg medewerkers gestart die hun werklocatie nog nooit van dichtbij hebben gezien. Zolang de werkzaamheden er niet onder lijden, is het belangrijk om met de tijd mee te gaan en flexibiliteit te bieden. Hiermee toon je ook goed werkgeverschap.”

Bron: Visma | Raet