Door

Schulden dreigen voor ondernemers tijdens lockdown

Het huilen staat haar nader dan het lachen. Ze had een gezond en goedlopende kapsalon en ze is bang dat ze straks alleen nog maar schulden heeft. We zitten midden in de tweede lockdown, de horeca is bijna vier maanden gesloten en de ondernemers met contactberoepen zitten twee maanden thuis. Het gaat om een Zeeuwse ondernemer die liever anoniem wil blijven. Ze is sinds 2005 eigen baas en haar geld is nu bijna op.

ondernemers schulden lockdown

De ondernemer stuurde gisteren uit pure wanhoop een mail naar de burgemeester. Ze begint haar mail met: “Normaal zou ik u niet lastig vallen met mijn problemen, maar het water staat me aan de lippen.” Haar zakelijk adviseur Ilona Dieleman ondersteunt haar noodkreet. “Dit is geen kwestie van slecht ondernemerschap of ondernemersrisico. Ondernemers zoals deze vrouw hebben er jaren over gedaan om een gezond bedrijf en buffers op te bouwen.”

Lockdown zonder overheidssteun

De overheid belooft steun voor alle ondernemers die getroffen worden, maar volgens Dieleman is het tegendeel waar. “Ik heb meer klanten die geen aanspraak kunnen maken op steun omdat ze bijvoorbeeld net te weinig vaste kosten hebben of een partner die nog een inkomen heeft. Toch verliezen ze 100 procent van hun eigen inkomen en dat voelen ze in hun portemonnee. Het is niet reëel om te zeggen dat ze dit moeten kunnen overbruggen”, stelt de bedrijfsadviseur.

Ondernemers in problemen

Dieleman helpt ondernemers met bewust financieel gezond ondernemen, sturen op geldstromen en het aanleggen van buffers. “Dat is in de meeste gevallen voldoende, maar dit is een uitzonderlijke situatie waar de ondernemers zelf geen enkele invloed op hebben. Het is een probleem dat steeds schrijnender wordt. Dit verhaal staat niet op zichzelf. Veel ondernemers hebben hier mee te maken.”  

Schulden door missen Tozo

De houdster van de kapsalon schrijf aan de burgemeester dat ze vanwege de partnertoets geen recht heeft op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Ze heeft ook een beroep heeft gedaan op de overheidsregelingen Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Vanuit die regelingen blijft duidelijkheid echter uit. Haar huurbaas denkt niet mee en heeft de huur zelfs verhoogd. De ondernemer vreest nu dat ze zich in de schulden moet steken, omdat ze niet aan het spaargeld van haar kinderen wil zitten

Uitzondering op partnertoets

Aan de burgemeester vraagt de ondernemer of die een uitzondering wil maken wat de partnertoets betreft. Deze uitzondering zou moeten gelden voor haar en ook voor alle andere ondernemers in de gemeente van wie de financiële situatie steeds moeilijker wordt. De burgemeester heeft inmiddels ingestemd met een persoonlijk gesprek met haar.

Bron: Flex Your Profit