Door

Zijn bitcoins een serieuze belegging?

Kun je straks inderdaad met bitcoins een nieuwe Tesla kopen? Dat is nu nog niet duidelijk. Beleggingsexperts Martijn Rozemuller (VanEck) en Karel Mercx (Beleggers Belangen) denken wel dat de cryptomunt definitief een serieuze belegging is geworden voor een klein deel van iedere beleggingsportefeuille. Zo bleek tijdens de derde aflevering van de webinarreeks Beleggers Boulevard.

bitcoins bitcoin cryptomunt belegging

Mercx en Rozemuller vonden het bericht dat de elektrische autofabriek Tesla 1,5 miljard Amerikaanse dollars investeert in bitcoins het belangrijkste beleggingsnieuws van begin februari. Volgens Rozemuller onderstreept het de kansen die de cryptomunt biedt. “Serieuze beleggers moeten niet de helft van hun geld in bitcoin stoppen. Maar een positie van 1 tot 3 procent van de beleggingsportefeuille, naast aandelen en obligaties, heeft een positieve uitwerking op het rendement.”

Bitcoins als belegging

Ondanks de recente forse koersstijgingen van de bitcoin is ook Mercx nog steeds positief. Hij raadde in zijn beleggingstips voor 2021 voor Beleggers Belangen eind vorig jaar een positie in bitcoins aan. Dat advies staat nog steeds. Mercx zou het liefst zien dat de cryptomunt 10 à 15 procent per jaar stijgt, omdat bij grotere koersschommelingen de kans toeneemt dat de toezichthouders ingrijpen. Volgens Rozemuller biedt de bitcoin toenemende kansen als betaalmiddel en als alternatief voor goud in tijden van marktonrust.

Aanval op shortsellers

Beide beleggingsexperts keken ook terug op de onrust op de financiële markten door de aanval van kleine beleggers in de VS op shortsellers van aandelen als GameStop. Rozemuller denkt dat de particuliere beleggers de grote jongens op Wall Street een lesje wilden leren, maar dat uiteindelijk toch veel particulieren daar een tol voor betaalden. “Het gaat een paar keer goed totdat het een keer heel erg fout gaat. Als je spanning zoekt, kun je beter naar een casino gaan.”

Beleggingskosten

Mercx ziet veel kansen voor particulieren in grondstoffen. “Omdat grondstoffen niet duurzaam zijn, worden er relatief weinig investeringen gedaan, terwijl de vraag naar bijvoorbeeld olie hoog blijft.” Tot slot behandelde Rozemuller een vraag van een luisteraar hoeveel geld nodig is voor het starten met beleggen. Vanwege de gedaalde beleggingskosten daarvoor ligt die drempel volgens hem niet hoog. “Je kunt met 50 of 100 euro per maand beginnen met beleggen.”

Bron: Beleggers Boulevard