Door

Meer vrouwelijke leidinggevenden ondanks de coronacrisis

Het aantal vrouwen met een hogere leidinggevende functie in bedrijven in het middensegment is wereldwijd gestegen tot 31%. Dit gebeurde ondanks de gevolgen van de coronacrisis voor economieën over de hele wereld. Zo blijkt uit het jaarlijkse Women in business-rapport van Grant Thornton.

vrouwelijke leidinggevenden coronacrisis

“Het doorbreken van de grens van 30% is zeker een vooruitgang – die is gestegen van 19%, toen we genderdiversiteit 17 jaar geleden voor het eerst begonnen te volgen – maar deze winst kan gemakkelijk verloren gaan. Het is geruststellend dat 92% van de bedrijven wereldwijd zegt actie te ondernemen om de betrokkenheid en inclusie van hun werknemers te garanderen tegen de negatieve achtergrond van de pandemie. Met de normalisering van telewerken worden werkgevers steeds flexibeler over hoe, waar en wanneer werknemers hun werk doen”, stelt Karin van Wijngaarden van Grant Thornton.

Veranderen besluitvormingsprocessen

Grant Thornton vindt het hoopvol dat het percentage vrouwelijke leiders stijgt tot 31%, aangezien het wereldwijde cijfer de voorgaande twee jaar (2019 en 2020) hardnekkig op 29% bleef steken. Ook wordt de belangrijke drempel van 30% overschreden, wat volgens onderzoek het minimale percentage is dat nodig is om besluitvormingsprocessen te veranderen. Alle onderzochte regio’s, met uitzondering van Azië-Pacific (28%), hebben nu de cruciale mijlpaal van 30% overschreden.

Vrouwelijk talent

Een andere bemoedigende uitkomst is het soort leidinggevende functies van vrouwen. Uit het onderzoek van Grant Thornton blijkt dat het aantal vrouwen in operationele C-suite-functies ten opzichte van vorig jaar is gestegen. Het aantal vrouwelijke CEO’s steeg met 6 procentpunten tot 26%. Het aantal vrouwelijke CFO’s nam eveneens met 6 procentpunten toe tot 36%. Het aantal vrouwelijke COO’s (chief operating officers) steeg met 4 procentpunten tot 22%. Het aandeel vrouwen in de meer traditionele senior hr-functies daalde licht tot 38% (2 procentpunten daling ten opzichte van 2020), en vertoont sinds 2019 een dalende trend. “Nu ESG (environment, social, governance) een belangrijk speerpunt wordt, zie ik een enorme kans voor (aanstormend) vrouwelijk talent om die C-positie met passie te gaan vervullen”, aldus Van Wijngaarden.

Coronacrisis bevordert carrières vrouwen

Daarbij is meer dan twee derde (69%) van de respondenten het ermee eens dat de nieuwe werkpraktijken door COVID-19 in hun organisaties op de lange termijn in het voordeel zullen zijn van de carrières van vrouwen. Dit ondanks mogelijk belemmerende factoren vanwege de flexibiliteit van het werken op afstand.

Werkende moeders

Het aantal vrouwen in leidinggevende functies is dan wel toegenomen, maar toch zijn er ook vragen over de gevolgen van de coronacrisis voor vrouwen en dan met name werkende moeders. Uit gegevens van de VN blijkt dat voor de pandemie vrouwen drie keer zoveel onbetaald huishoudelijk werk deden als mannen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat COVID-19 dit verschil alleen maar groter maakt. Ook brengt de coronacrisis de extra verantwoordelijkheden met zich mee van kinderopvang en thuisonderwijs terwijl de scholen gesloten zijn.

Bron: Grant Thornton