Door

Momenteel zijn er 54 beroepen met minder baankansen

Volgens het UWV zijn er momenteel 54 beroepen met slechtere baankansen op de arbeidsmarkt. Dat betreft niet alleen beroepen die door de coronacrisis zijn geraakt, zoals in de horeca, de cultuursector of de reisbranche, maar ook administratieve beroepen die door digitalisering worden bedreigd. Het UWV toont werkzoekenden daarom baanmogelijkheden in beroepen met betere perspectieven op werk.

beroepen baankansen werk

Arbeidsmarktadviseur Freek Kalkhoven van het UWV: “Wij laten al jaren zien waar er kansen liggen op de arbeidsmarkt, maar het is ook goed om aan te geven waar er juist géén goede baankansen zijn. Dat helpt mensen om zich beter te oriënteren op een nieuwe stap.” Er zijn momenteel 54 beroepen met relatief veel werkzoekenden per vacature, waardoor werkzoekenden veel concurrenten kunnen tegenkomen. “Als het na een tijdje niet lukt om werk te vinden, is het verstandiger om je horizon te verbreden en tijd en energie te stoppen in kansrijkere functies, want die zijn er nog genoeg”, benadrukt Kalkhoven.

Beroepen met snelle herstelmogelijkheden

Hoe de kansen zich de komende tijd verder ontwikkelen is volgens het UWV lastig in te schatten. De uitkeringsinstantie kan zich goed voorstellen dat als de coronamaatregelen blijvend worden versoepeld, het werk in bepaalde beroepen weer opbloeit. Voor horecapersoneel en kappers kan dit dan direct meer vraag betekenen.

Langer minder werk

Er zijn ook beroepen in bepaalde sectoren waarvoor er ook voor langere tijd minder werk kan zijn. Het UWV geeft als voorbeelden stewards in de luchtvaart of reisbureaumedewerkers. Kalkhoven raadt werkzoekenden in deze beroepen aan om alvast na te denken wat hen aantrekt in een eventuele andere baan. “Oriënteer waar er kansen liggen en vraag je omgeving waar je goed in bent, zodat je jouw talenten in een nieuwe baan kan inzetten.”

Indirect getroffen door coronacrisis

Daarnaast noemt het UWV beroepen die indirect getroffen zijn door de coronacrisis, zoals commerciële beroepen in de reclame en marketing. Deze bedrijven hebben nu minder opdrachten en daardoor minder werk. Door het thuiswerken is er ook minder werk voor receptionisten, medewerkers van het bedrijfsrestaurant of facilitair managers.

Digitalisering en automatisering

Sommige beroepen bieden al langer minder goede werkkansen, bijvoorbeeld omdat ze volgens het UWV te maken hebben met digitalisering en automatisering. Dat is sterk van toepassing op bibliotheekmedewerkers, grafisch vormgevers en beroepen in de administratieve sector, waaronder ondersteunende secretariële en administratieve functies. Andere beroepen op de UWV-lijst zijn gewoon te populair onder studenten en werkzoekenden. Er zijn bijvoorbeeld minder kansen voor dierenverzorgers en docenten van kunstvakken.

182 beroepen met goede baankansen

Kalkhoven beklemtoont dat er gelukkig veel meer beroepen zijn met goede baankansen. Het UWV noemt dan ook 182 beroepen met goede baankansen, zoals in de zorg, het onderwijs, de techniek en bij de overheid. Om mensen te prikkelen laat het UWV voor een aantal van de minder kansrijke beroepen zien wat mogelijke loopbaanoverstappen zijn.

Beperkte gevolgen coronacrisis door steunmaatregelen

Het UWV stelt dat de gevolgen van de coronacrisis op de werkgelegenheid voorlopig relatief beperkt zijn door de omvangrijke steunpakketten van de overheid om banen te behouden. In januari keerde het UWV 289.000 werkloosheidsuitkeringen uit. De uitkeringsinstantie verwacht dat het aantal WW-uitkeringen dit jaar met zo’n 100.000 zal stijgen tot iets onder de 400.000.


Bron: UWV