Door

Zorgpremies zorgverzekeraars stijgen maandelijks tussen 3 en 8,20 euro

De zorgpremies van alle grote zorgverzekeraars gaan volgend jaar omhoog. De mate waarin ze stijgen loopt echter sterk uiteen. Bij VGZ gaat het om een toename van 8,20 euro per maand, bij Menzis 3,25 euro en bij Zilveren Kruis blijft de stijging beperkt tot 3 euro. Zo blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer. Het gaat hier om de basisverzekering naturapolis.

zorgpremies
zorgverzekering
zorgverzekeraar

Na deze stijgingen is de zorgpremie van Zilveren Kruis (de grootste zorgverzekeraar van het land) het goedkoopst met 131,45 euro per maand. Daarna volgen VGZ met 132,65 euro en Menzis met 133,25 euro per maand. “Een stijging van 8,20 per maand is vrij fors. Dat gaat toch om bijna 100 euro per jaar. Het kan lonen om ook eens te kijken bij een andere of kleinere zorgverzekeraar”, aldus Bas Knopperts zorgexpert van Independer. Andere zorgverzekeraars kunnen wachten tot 12 november, de uiterlijke datum waarop een premie bekend moet worden gemaakt. Je kunt naar een andere zorgverzekeraar of zorgverzekering overstappen tot en met 31 december.

Invloed coronacrisis

De premiestijgingen hangen niet zozeer samen met de coronacrisis. Ziekenhuizen hebben wel meer kosten moeten maken (coronazorg is dure zorg), maar er viel ook een groot gedeelte van de zorgvraag weg tijdens de coronagolven. Ook zijn de coronakosten deels gecompenseerd door de overheid, zodat ze voor de zorgverzekeraars meevallen. Uiteindelijk komen de zorguitgaven daarmee ongeveer uit op wat er was begroot. “Bovendien kunnen de zorgverzekeraars ervoor kiezen om hun opgebouwde reserves in te zetten. Op de manier blijft de premiestijging beperkt”, aldus Independer zorgexpert Knopperts.

Zorgkosten blijven stijgen

Al jaren is er een trend dat de zorgkosten stijgen. Nederland vergrijst en dat brengt meer kosten met zich mee. Daarnaast zijn er meer patiënten die duurdere medicijnen gebruiken, waardoor de uitgaven stijgen. Ook nemen de salarissen van de zorgmedewerkers komend jaar toe. Dat is de grootste kostenpost in de zorgsector met ongeveer 60 procent van alle kosten.

Gemiddelde toename zorgpremies

Het kabinet rekende op Prinsjesdag op een gemiddelde toename van de zorgpremies van 2,60 euro per maand. De drie grote zorgverzekeraars zetten daar dus allemaal boven. Op 12 november middernacht moeten alle verzekeraars hun premies bekend hebben gemaakt.

Bron: Independer