Door

Nederlanders schrijven ‘graag’ een lange sollicitatiebrief

Hoe solliciteren werkzoekenden in verschillende landen naar een baan? Ziet een Nederlandse sollicitatiebrief er anders uit dan elders? Om de verschillen bloot te leggen, analyseerde CVster.nl ruim 350.000 sollicitatiebrieven uit negentien landen.

sollicitatiebrief sollicitatiebrieven

Lengte sollicitatiebrieven

Nederlandse sollicitanten blijken relatief lange sollicitatiebrieven te schrijven. Gemiddeld hebben ze er 275 woorden voor nodig. In slechts vier andere landen gebruiken sollicitanten gemiddeld meer woorden voor hun motivatie.

Denen zijn de enigen die gemiddeld meer dan 300 woorden in hun sollicitatiebrief zetten. Brazilianen zijn het kortst van stof: zij benadrukken in iets meer dan 150 woorden waarom zij geschikt zijn voor een baan.

Langste sollicitatiezinnen

Hoe lekker leest zo’n sollicitatiebrief voor recruiters in de verschillende landen? Met name Italiaanse recruiters moeten zich door lange zinnen heen worstelen. Gemiddeld gebruiken Italiaanse sollicitanten namelijk 23 woorden per zin.

Ook Britten houden van lange zinnen. Zij formuleren zinnen van gemiddeld 22 woorden. De Nederlandse zinnen zijn een stuk beknopter, namelijk met ongeveer zeventien woorden per zin. Canadezen hebben maar tien woorden nodig en schrijven daarmee de kortste zinnen.

Verschillende aanhef sollicitatiebrief

Ook de meest gebruikte aanhef verschilt per land. Net als in vijf andere landen, richten Nederlandse sollicitanten hun brief het vaakst aan ‘meneer/mevrouw’. In veel Engelstalige landen, waaronder Australië, Canada en de Verenigde Staten, richten sollicitanten hun sollicitatiebrief direct aan de wervingsmanager.

In enkele andere landen blijkt een bepaalde sekse de voorkeur te genieten. Indiërs richten hun brief aan ‘meneer de manager’. Ook in Italië, Spanje en Tsjechië is de aanhef overwegend mannelijk. Belgische en Duitse sollicitanten richten hun brief het vaakst aan een vrouw.

Meest gebruikte aanhefLand
Meneer/mevrouwGroot-Brittannië, Indonesië, Maleisië, Nederland, Polen, Zuid-Afrika
WervingsmanagerAustralië, Brazilië, Canada, Mexico, Verenigde Staten
MeneerItalië, Spanje, Tsjechië
MevrouwBelgië, Duitsland
Meneer de managerIndia

Bijna altijd begint sollicitatiebrief met ‘ik’

In vrijwel elk onderzocht land begint een sollicitatiebrief met ‘ik’. Alleen in Tsjechië kiezen sollicitanten een ander woord, namelijk ‘onlangs’. Australiërs beginnen het meest met ‘ik’, in bijna de helft van alle brieven. In Nederland is ‘ik’ het beginwoord in 18,1% van alle brieven.

Het gebruiken van een tijdsaanduiding als start voor een sollicitatiebrief is behalve in Tsjechië ook in de andere landen geen uitzondering. In alle onderzochte landen staan woorden als ‘wanneer’ of ‘nadat’ ook in de top tien van woorden waarmee een sollicitant de brief opent.

Belgen en Britten die een baan zoeken, starten hun brief bovendien regelmatig beleefd. Bij de tien meest gebruikte openingswoorden in die landen, komt ook het woord ‘graag’ voor.

Werk of werken veelgebruikt

In de meeste landen gebruiken sollicitanten de woorden ‘werk’ of een werkwoordvervoeging van werken het vaakst in hun sollicitatiebrief. Dat ligt anders in Nederland en België. In Nederlandstalige brieven komt ‘graag’ het meeste voor.

De lijst met meest voorkomende woorden verschilt verder niet heel erg tussen de verschillende landen. Wat wel opvalt, is dat veel sollicitanten zich met name richten op wat ze al kunnen en minder vaak op hoe ze zich denken te ontwikkelen in de beoogde functie.

Het is overal gebruikelijk om in een sollicitatiebrief te spreken over bijvoorbeeld ‘ervaring’ en ‘vaardigheden’, terwijl ‘ontwikkelen’ en ‘kans’ minder vaak hoog in de top tien staan.

Meest voorkomende woordLand
WerkVerenigde Staten, Australië, Canada, Zweden, Denemarken, Spanje, Groot-Brittannië, Brazilië, Mexico, Indonesië, India, Zuid-Afrika
GraagNederland, België
FunctieItalië, Tsjechië
ErvaringDuitsland, Maleisië

Onderzoek

CVster.nl heeft duizenden sollicitatiebrieven wereldwijd onderzocht op lengte en woordgebruik. In totaal heeft de website 361.312 brieven geanalyseerd, waarvan 48.302 van Nederlandse sollicitanten.

Bron: CVSter.nl