Door

Rechtszaak achterstelling zelfstandigen coronamaatregelen

Met een crowdfunding-campagne heeft De Werkvereniging in twee weken 25.000 euro opgehaald voor een rechtszaak tegen de staat. Het belangenplatform voor zelfstandig werkende professionals wil daarmee de volgens de vereniging ongelijke behandeling van zelfstandigen die worden getroffen door coronamaatregelen terugdraaien. Het platform bereidt de zaak momenteel voor met een advocaat.

zelfstandigen zzp'ers coronamaatregelen coronacrisis

Roos Wouters, directeur van De Werkvereniging: “Het is hartverwarmend om te zien hoe we in deze zware en droevige tijden gesteund worden. We zijn iedereen die gedoneerd heeft enorm dankbaar. Ook namens de mensen die niet konden doneren omdat hun geld en buffers op zijn. Tegen hen zou ik willen zeggen ‘we laten jullie niet vallen”.

Maximaal bijstandsniveau zelfstandigen

Zelfstandigen die worden getroffen door de coronacrisis, krijgen binnen de coronamaatregelen hun inkomen aangevuld tot maximaal bijstandsniveau, onder steeds meer voorwaarden. Terwijl volgens De Werkvereniging het inkomen van werknemers wordt gegarandeerd tot drie keer modaal. “Dit is onrechtvaardig omdat de coronacrisis geen ondernemersrisico is en de noodsteun van ons belastinggeld wordt betaald”, aldus Wouters.

Drie keer modaal

Het platform benadrukt dat het kabinet ervoor heeft gekozen om aan het begin van de coronacrisis met een nieuwe regeling te komen (NOW). Hierbij komen werkgevers alleen in aanmerking voor noodsteun als ze hun werknemers op de loonlijst houden en hun inkomen tot drie maal modaal uitbetalen. Dat is ruim een ton per jaar. Voor zelfstandigen (met en zonder personeel) heeft het kabinet geen nieuwe regeling ingevoerd. Als ze al in aanmerking komen voor noodsteun (Tozo), is deze gebaseerd op een versoepelde versie van de bijstand. Hun inkomen wordt aangevuld tot bijstandsniveau, waarbij het inkomen van de partner en zelfs eventuele kinderalimentatie wordt afgetrokken. Het gaat om zo’n 12.000 euro per jaar voor alleenstaanden en jaarlijks 18.000 euro voor een gezin.

Kloof op basis van contractvorm

De Werkvereniging vindt het onbegrijpelijk en onrechtvaardig dat het kabinet er met deze noodsteunmaatregelen voor kiest de kloof tussen werkenden op basis van de contractvorm te vergroten. Het CPB waarschuwde volgens het belangenplatform al in 2020 dat de smalste schouders de zwaarste lasten dragen.

Coronacrisis geen ondernemersrisico

“Bij ons is de maat vol”, benadrukt Wouters. “Bij de laatste lockdown is ervoor gekozen om de NOW intact te laten en de eisen van een minimale omzetdaling zelfs te verlagen. Terwijl de zelfstandigen, die al twee jaar interen op hun buffers, met een nieuwe regeling en verhoogde eisen worden geconfronteerd. De coronacrisis heeft niets met ondernemersrisico te maken. Bovendien wordt de noodsteun van ons aller belastinggeld betaald. We houden er niet van om naar de rechter te stappen, maar als het kabinet doof blijft voor de boodschap van de zelfstandigen, dan heeft De Werkvereniging geen keus. Wij gunnen alle werkenden die getroffen worden door de coronamaatregelen gepaste en proportionele noodsteun, want alleen samen komen we uit deze crisis.”

Bron: De Werkvereniging