Door

Werkenden bellen steeds meer buiten reguliere werktijd

Steeds vaker bellen Nederlanders buiten hun reguliere werktijd. Zo blijkt uit onderzoek van Voys. Deze telecomprovider onderzocht het belgedrag van werkende Nederlanders. Een reden is meer ruimte in de verdeling van werkuren. Daarnaast blijkt ook dat werkenden in de zomer vaker buiten reguliere werktijden bellen dan in de winter.

Het is voor thuiswerkers steeds gebruikelijker om zelf te bepalen hoe en wanneer ze werken. Dit is in sommige thuissituaties een uitkomst. “In onze data-analyse zien wij dat de werktijden in de zomer vaker worden doorgetrokken dan in de winter. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat mensen in de zomermaanden meer behoefte hebben aan vrijheid, ook gezien de coronamaatregelen. Dat is natuurlijk een voordeel van flexibel werken, ook als je bijvoorbeeld kinderen thuis hebt of wil sporten tussendoor”, stelt Maya van der Schuit, marketeer bij Voys.

Vast zakelijk telefoonnummer

Van der Schuit benadrukt het belang van een gezonde balans tussen werk en privé. “Daarom raden we bedrijven aan om iedere collega een vast zakelijk telefoonnummer te geven. Want als klanten je 06-nummer hebben, ben je nooit echt vrij.”

Negatieve effecten veel bellen buiten werktijd

Carolien Hamming, directeur van CSR Centrum voor stress- en burn-out, maakt zich zorgen over het veel bellen buiten werktijd. Grenzen aangeven is volgens haar van belang. “Na je werkdag op kantoor nog even werken is niet per se verkeerd. Maar wat je wel kan zeggen, is dat structureel overwerken voor de meeste mensen na verloop van tijd negatieve effecten heeft op hun gezondheid. Je lichaam heeft tijd nodig om tot rust te komen van werkactiviteiten. De beste verdeling is: acht uur werken, acht uur afschakelen van het werk en andere dingen doen, acht uur slaap.”

Presteren, presteren, presteren

Volgens Hamming is de maatschappij de laatste jaren veranderd. “Mensen hebben vaak het gevoel dat ze te weinig doen tijdens een werkdag. We leven echt in een prestatiemaatschappij. We moeten presteren, presteren, presteren. Niet alleen op het werk maar ook privé. Je moet alles uit je baan halen en thuis moet je ook presteren richting je kinderen en/of je partner, je huis moet er tip en top uitzien en dan heb je ook nog je familie en vrienden die aandacht vragen. De neiging bestaat om steeds maar door te rennen.”

Cocktail van moeten

“Dat telefoontje van de baas draagt dus, bij wijze van, bij aan dat steeds maar doorgaan. Die hele cocktail van dingen die je ‘moet’ doen maakt het tot een probleem”, benadrukt Hamming. “Wij mensen zijn totaal losgeweekt van onze natuur. We rollen maar door van de ene afspraak naar de andere. En vergeet niet: mentale inspanning kan ook topsport zijn.”

Regelmatig even ‘niksen’

Hamming vervolgt: “Mensen kunnen heel hard werken en veel uren maken, maar daar moet voldoende rust en herstel tegenover staan. Anders raak je fysiologisch uit balans, want je verbruikt veel energie en bouwstoffen, zonder dat je die voldoende aanvult. Daardoor word je steeds vermoeider, wat leidt tot meer stress. Zo put je jezelf langzaam uit.” Een oplossing is volgens haar om regelmatig gewoon even ‘te niksen’. “We nemen er nauwelijks de tijd voor, terwijl niksen of lummelen juist ontzettend belangrijk is om op langere termijn je draagkracht te behouden.”

Balans tussen inspanning en herstel

“Zet regelmatig BOM(men) in je agenda”, adviseert Hamming. “Dat zijn Bewuste Ontspan Momenten zonder verplichtingen, in plaats van je hele dag vol te stouwen met inspannende activiteiten. Ga even iets doen wat je prettig vindt en waar geen prestatie of druk op zit. Ik weet zeker dat mensen die op tijd hun rust weten te pakken en goed kunnen balanceren tussen hun inspanningen en herstel, nooit burn-out zullen raken.”

Bron: Voys