Door

Hoe herkennen banken witwassen via cryptovaluta?

Cryptovaluta zoals bitcoins worden regelmatig ingezet voor het witwassen van geld. Financiële instellingen hebben een poortwachtersfunctie en moeten alert zijn op dergelijke integriteitsrisico’s. Ze moeten daarom grondig klantonderzoek verrichten. Op welk gedrag letten zij dan? We geven je een overzicht om je een idee te geven.

witwassen cryptovaluta bitcoins banken

Eind januari publiceerde de Europol Financial Intelligence Public Private Partnership (EFIPPP) een document met rode vlaggen. Oftewel, punten op het gebied van virtuele valuta die kunnen wijzen op witwassen. Financieel adviesbureau Charco & Dique heeft een overzicht gemaakt van indicatoren die kunnen duiden op witwassen via cryptovaluta, en hoe financiële instellingen hier in de praktijk mee om kunnen gaan.

1. Hoge provisies

Een belangrijke aanwijzing is het betalen van en/of de bereidheid tot het betalen van hoge provisies voor het omzetten (verkopen) van cryptovaluta in ruil voor fiatgeld (‘gewoon’ geld zoals  papiergeld, elektronisch geld).

2. Versturen of ontvangen van grote bedragen

Ook het verzenden en ontvangen van grote bedragen van of naar een cryptovaluta-platform kan een rode vlag zijn.

3. Smurfen

Een ook veel voorkomende aanwijzing is ‘smurfen’. Hierbij wordt er een techniek gebruikt om fondsen te splitsen en te storten op een groot aantal bankrekeningen met fondsen. Deze fondsen worden uiteindelijk gebruikt voor de aankoop van cryptovaluta van particuliere verkopers die zich in verschillende landen bevinden. Smurfen is nogal moeilijk te detecteren. Het is een techniek die ervoor moet zorgen dat de transacties onder de meldgrens van de financiële instelling blijven. Daarom worden er veel verschillende rekeningen gebruikt. In het geval van professionele witwassers ook nog eens in verschillende landen. ‘’In de praktijk valt smurfen op door een relatief hoog volume transacties voor relatief lage bedragen naar eenzelfde begunstigde,’’ legt Sanel Sunje, consultant bij Charco & Dique, uit.

4. Meerdere, snelle transacties tussen verschillende crypto-uitwisselingsplatforms

Een andere indicator is wanneer er meerdere transacties kort na elkaar tussen verschillende crypto-uitwisselingsplatforms plaatsvinden, waarbij een duidelijke link tussen de transacties ontbreekt. Dat kan wijzen op het doorbreken van blockchains (techniek achter cryptovaluta) of het buiten het cryptosysteem verkapt doorzetten van de transactie.

5. Niet-verklaarbare cryptovaluta

Een laatste alarmbel moet gaan rinkelen als de hoeveelheid aangekochte cryptovaluta niet economisch of financieel verklaarbaar is, gezien het gemiddelde gebruik door de klant.

Bron: charcoendique.nl