Door

Opdrachtgevers zijn niet altijd geïnteresseerd in opleiding zelfstandig ondernemers

Bijna de helft (42 procent) van de opdrachtgevers heeft geen interesse in de door zelfstandig ondernemers gevolgde opleidingen. Zo blijkt uit onderzoek van platform voor zelfstandig ondernemerschap Younited en Opleiding.nl onder 524 zelfstandigen.

zelfstandig ondernemers opleiding opdrachtgever scholing

Maar elf procent van de zelfstandig ondernemers heeft wel eens een scholingstraject van hun opdrachtgever aangeboden gekregen. Dat is opvallend weinig, omdat 45 procent van de zelfstandigen wél verwacht dat opdrachtgevers bijscholing en het volgen van opleidingen op prijs stellen. Hoe dan ook zien genoeg ondernemers in dat scholing belangrijk is voor hun carrière. Van de ondervraagden overweegt 21 procent momenteel zich om te laten scholen.

Zelfstandig ondernemers en opleidingen

Veel opdrachtgevers kijken dus niet naar eerder behaalde opleidingen en certificaten. Volgens een kwart van de ondervraagde ondernemers vragen opdrachtgevers hier wel eens naar. Dat belemmert de meeste zelfstandigen niet bij het volgen van een opleiding. Maar 21 procent vindt het lastig om een opleiding te volgen naast het werk, omdat het initiatief geheel bij hen ligt en opdrachtgevers hen hierin niet motiveren.

Belang juiste kennis en scholing

Jort Zwolsman, directeur bij Younited: “Het in huis hebben van de juiste kennis is essentieel voor zelfstandig ondernemers. Door zich te blijven ontwikkelen, zorgen ze ervoor dat ze relevant zijn én blijven. We zien in de praktijk dan ook dat veel opdrachtgevers het volgen van cursussen en opleidingen als belangrijk bestempelen. Toch voelen zij zich niet altijd geroepen hieraan bij te dragen. Iets wat ik erg zonde vind, aangezien het opdoen van de juiste kennis door scholing, de kwaliteit van de opdrachten verhoogt. Zelfstandig ondernemers moeten zich dan ook niet laten tegenhouden om zichzelf te ontwikkelen.”

Bron: Younited