Door

Tweede aanvraagperiode STAP-budget al na twee dagen gesloten

Op maandagochtend 2 mei ging voor de tweede keer dit jaar het loket voor de STAP-subsidie (Stimulans Arbeidsmarktpositie) open. Net als bij de eerste aanvraagperiode was de interesse voor aanvraag van de opleidingssubsidie erg groot. Ruim 45.000 mensen dienden een aanvraag in. Hierdoor was er ’s avonds op 3 mei al geen budget meer beschikbaar voor de tweede aanvraagperiode.

Tweede aanvraagperiode STAP-budget opleidingen na twee dagen al gesloten.

Doordat de STAP-regeling dit jaar een nieuwe en laagdrempelige regeling is, hield UWV net als tijdens de eerste aanvraagperiode weer rekening met veel aanvragers. Gedurende de eerste aanvraagperiode waren er soms lange wachtrijen. In de voorbereiding naar de tweede aanvraagperiode werkte het UWV hard om het aanvraagproces te verbeteren. Dat had resultaat. Bij de start om 10 uur stonden al ruim 43.000 mensen klaar om een aanvraag te starten. Binnen enkele minuten waren de eerste aanvragen al ingediend. Door de piek ontstonden bij aanvang nog wel wachttijden, maar die bleven beperkt en verdwenen later.

Verdubbeling aantal opleiders STAP-budget

Door een constante stroom van aanvragen werd in de eerste 12 uur al voor meer dan 90 procent van het beschikbare STAP-budget aangevraagd. In deze tweede ronde was er keuze uit ruim 80.000 opleidingen bij meer dan 540 verschillende opleiders. Dat was ruim een verdubbeling van het aantal opleiders ten opzichte van de eerste aanvraagperiode. Inmiddels heeft UWV al een groot aantal aanvragen verleend.

STAP-subsidie

Peter Smit, manager STAP bij UWV: “De grote interesse is een bevestiging voor de behoefte waarin de STAP-subsidie voorziet. In twee dagen tijd hebben 45.000 mensen een STAP-budget aangevraagd. Hiermee kunnen ze een opleiding volgen en zelf de regie nemen over het verstevigen van hun positie op de arbeidsmarkt. Zo blijven ze goed inzetbaar. De STAP-regeling past bij de preventierol die UWV heeft. Die rol gaat uit van het aan het werk helpen of houden van mensen, vooral die groepen die dit het hardst nodig hebben: praktisch geschoolden en ouderen.”

Maximaal 1000 euro STAP-budget

Het STAP-budget is een landelijke regeling vanuit de overheid voor mensen tussen de 18 jaar en pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld om een training, cursus of opleiding te volgen. UWV voert deze regeling namens de overheid uit en daarvoor is een digitaal portaal ontwikkeld. Iedere rechthebbende kan één keer per jaar STAP-budget krijgen met een maximum van 1000 euro, zolang er budget is. UWV keert het STAP-budget direct aan de opleider uit. Dit jaar zijn er om de twee maanden in totaal vijf aanvraagtijdvakken voor het STAP-budget. De tweede aanvraagperiode is nu gesloten en de volgende aanvraagperiode start op 1 juli. In totaal is er in 2022 ongeveer 160 miljoen euro beschikbaar voor zeker 160.000 toekenningen. Vanaf volgend jaar loopt dit budget op tot 200 miljoen euro verdeeld over zes tijdvakken.

Bron: UWV