Door

Videovergaderen kan creativiteit beperken

In het wetenschappelijke tijdschrift Nature verscheen recent een onderzoek naar creativiteit bij videovergaderen. Het onderzoek laat zien dat Teams, Zoom en Meet zorgen voor minder creativiteit bij samenwerkende werknemers.

videovergaderen creativiteit vergaderen thuiswerken kantoor

In een studie van wetenschappers Melanie S. Brucks (Columbia University) en Jonathan Levav (Stanford) moesten proefpersonen in tweetallen brainstormen over nieuwe toepassingen van alledaagse voorwerpen, zoals een frisbee of bubbeltjesplastic. Sommige duo’s zaten hiervoor bij elkaar, andere duo’s waren aan het videovergaderen.

Twee onderzoeksgroepen

Het eerste deel van het onderzoek vond plaats onder 602 deelnemers in het laboratorium. Aan het tweede deel van de studie deden 1490 werknemers mee van een telecombedrijf met kantoren in Finland, Hongarije, India, Israël en Portugal. De resultaten waren gelijk in beide groepen.

Minder creatieve ideeën

De face-to-face-duo’s bedachten in vijf minuten 16,8 toepassingen. Bij de digitale duo’s waren dat er 14,7. Volgens een jury waren niet al die nieuwe ideeën innovatief. De face-to-face-duo’s bedachten gemiddeld 7,9 echt creatieve ideeën, de digitale koppels 6,7. Vervolgens testten de wetenschappers verschillende variabelen om uit te vinden waar het verschil vandaan kwam.

Vernauwde blik bij videovergaderen

Een van de oorzaken had te maken met de oogbewegingen van de deelnemers. De tweetallen die bij elkaar aan tafel zaten, bleken meer om zich heen te kijken dan de virtuele tweetallen tijdens de videovergadering. Die waren meer gericht op hun scherm. De conclusie hieruit was dat een letterlijke vernauwde blik wellicht ook zorgt voor een figuurlijke vernauwde blik. Als mensen minder aandacht hebben voor hun omgeving, associëren ze minder en komt hun creativiteit moeilijker in beweging.

Communicatie via een scherm

De onderzoekers keken ook naar andere verklaringen. Dat ging bijvoorbeeld om een verminderd gevoel van vertrouwen of verbinding door het praten via een scherm of een minder soepel verlopend gesprek door een lastiger verlopende communicatie. Ze vonden voor deze verklaringen echter geen bewijs.

Innovatieve keuzes

De onderzoekers hadden ook positieve bevindingen over het virtuele vergaderen. Zo kwamen beide type teams met meerdere creatieve ideeën. Daarnaast selecteerden de face-to-face-duo’s en de virtuele duo’s een even innovatief idee als ze er eentje moesten uitkiezen.

Belangrijke conclusie over videovergaderen

De onderzoekers zijn voorzichtig met hun conclusies, omdat het pas om één onderzoek gaat. Wel duidelijk is dat videovergaderen de creativiteit negatief kan beïnvloeden. Het effect lijkt gering, maar omdat videovergaderen gangbaar is geworden, is het toch een belangrijke onderzoekconclusie.

Bronnen: Nature, Facto