Door

Vierdaagse werkweek lijkt veel Nederlanders goed idee

Ruim twee derde van de Nederlandse werknemers (69,4%) is voorstander van het invoeren van een vierdaagse werkweek vanwege een betere werk- en privébalans. Daarvoor zou het behoud van het huidige salaris een belangrijke voorwaarde zijn voor meer dan een derde van de ondervraagden (34,2%). Zo blijkt uit onderzoek in juni 2022 van HR- en payrolldienstverlener SD Worx onder ruim 1100 Nederlandse werknemers.

vierdaagse werkweek werk-privébalans

Een groot deel van de Nederlandse respondenten steunt een vierdaagse werkweek als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Naast het al genoemde salarisbehoud noemen ze relatief vaak een betere werk-privébalans (19,7%) en het aanpassen van het takenpakket naar ratio (13,3%). Ontbreken deze voorwaarden, dan kan zo’n kortere werkweek niet op de nodige steun rekenen.

Geen goed idee op krappe arbeidsmarkt

Tegelijk zijn ook niet alle respondenten voorstander van het invoeren van de vierdaagse werkweek. Zo verwachten de meeste ondervraagden dat een dergelijke werkweek zorgt voor extra krapte op de toch al krappe arbeidsmarkt (16,2%). Daarnaast is het volgens een tiende van de respondenten (9,8%) in sommige functies niet mogelijk om vier dagen per week te werken.

Vierdaagse werkweek bevordert werk-privébalans

“Het kan soms lastig zijn voor werknemers om de juiste balans te vinden tussen werk en privé”, merkt Mark Bloem, directeur bij SD Worx Nederland, op. “Door over te stappen op een vierdaagse werkweek, ontstaat er meer ruimte voor ontspanning en zelfontwikkeling, wat ervoor kan zorgen dat bijvoorbeeld het verzuim afneemt. Het behoud van het salaris is daarbij belangrijk, om te voorkomen dat medewerkers met het grote aanbod aan vacatures op zoek gaan naar een alternatief.”

Bron: SD Worx