Door

Remote werken is een belangrijke arbeidsvoorwaarde voor werknemers

remote werken, thuiswerken, werk op afstand, arbeidsvoorwaarde

Twee derde van de werknemers geeft de voorkeur aan thuiswerken tegenover 19 procent die het liefst naar kantoor gaat. Daarnaast zou 57 procent van de respondenten nooit kiezen voor een bedrijf dat het werken op afstand niet faciliteert. Zo blijkt uit onderzoek van HR-adviesbureau Deel onder 500 Nederlandse werknemers, die minimaal twee dagen per week remote werken.

Een betere werk-privébalans is voor 54 procent van de werknemers een belangrijke reden om remote te willen werken. Bijna de helft (48%) is niet bang om de aansluting met collega’s te verliezen door het werken op afstand. Verder is het voor meer dan de helft (54%) belangrijk en waardevol om met hulp van remote werken extra tijd vrij te maken voor sociale activiteiten met vrienden.

Files vermijden met remote werken

Daarnaast beïnvloedt het fileprobleem in Nederland de keuze voor remote werken. Twee derde van de ondervraagde werknemers (65%) geeft aan dat ze files kunnen vermijden door niet naar kantoor te hoeven gaan.

Thuis productiever dan op kantoor

De meerderheid (69%) van de respondenten vindt dat ze thuis productiever werken dan op kantoor. Bovendien ervaart 62 procent het als prettig dat ze thuis niet constant onder toezicht staan van een leidinggevende. Het onderzoek laat overigens wel zien dat de werknemers zich thuis niet alleen maar richten op het werk. Meer dan de helft van de werknemers (58%) doet bijvoorbeeld veel huishoudelijke klusjes onder werktijd.

Remote werken bijna eis voor werknemers

“Ons onderzoek toont aan dat de mogelijkheid tot remote werken bijna als vereiste wordt gezien door medewerkers. Het is dan ook heel belangrijk om dit mogelijk te maken naar je medewerkers en potentieel nieuw talent toe”, zegt Eline Fruytier, Manager Mid Market Benelux bij Deel. “Bovendien biedt op afstand werken ook enorme voordelen voor werkgevers. Je team is productiever en geniet van een betere werk-privébalans, wat leidt tot meer tevredenheid en minder reistijd. Het is essentieel om duidelijke afspraken te maken en deze helder te communiceren. Zo creëer je een werkcultuur waarin werknemers zich vertrouwd en gewaardeerd voelen.”

Bron: Deel