Door

De VAR blijft nog even

Verklaring arbeidsrelatie (VAR)Naar verwachting verdwijnt de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) per 1 april 2016. Dan komt er nieuwe regelgeving voor het ondernemerschap van zzp’ers. Tot die tijd blijft de oude VAR gelden. Soms moet een zzp’er deze zelfs nog opnieuw aanvragen.

De VAR voor 2014 en 2015 blijft gelden zolang de opdrachtnemer hetzelfde werk doet, onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden. De oude verklaring is in principe geldig tot de nieuwe wet- en regelgeving ingaat.

Nieuwe VAR

Er kan soms een nieuwe Verklaring arbeidsrelatie nodig zijn bij veranderende omstandigheden, voorwaarden of als de zzp’er ander werk gaat doen. Op de site van de Belastingdienst staat een tool waarmee je dit kunt controleren. Een zelfstandig professional moet ook een VAR aanvragen als hij de verklaring nog niet heeft.

Geen arbeidsrelatie met zzp’er

Zzp’ers moeten een geldige Verklaring arbeidsrelatie aan hun opdrachtgever laten zien. Als bewijs dat er geen arbeidsrelatie is moet de opdrachtgever een kopie van de VAR met het identiteitsbewijs van de zzp’er bewaren. Dit stelt opdrachtgevers vrij van het betalen van sociale premies.

Bronnen: Personeelsnet.nl, Belastingdienst.nl