Door

Wat zijn een werkgeversverklaring en een intentieverklaring?

werkgeversverklaring, intentieverklaringAls je een hypotheek afsluit, wil de geldverstrekker een duidelijk beeld krijgen van jouw inkomen. Je inkomsten moeten namelijk stabiel genoeg blijven voor het betalen van de maandlasten. Ben je in loondienst, dan is alleen een loonstrook niet voldoende voor de hypotheekverstrekker. Je krijgt dan te maken met de werkgeversverklaring en soms ook met een intentieverklaring. Wat zijn dat?

De werkgeversverklaring

Je hebt altijd een werkgeversverklaring nodig om je hypotheek te regelen als je in loondienst bent. Zonder deze verklaring is dit niet mogelijk. De werkgeversverklaring is een uitleg van je inkomen. Hiermee krijgt de geldverstrekker inzicht in jouw inkomenssituatie. Jouw werkgever of een andere bevoegde moet deze verklaring volledig invullen, inclusief handtekening.

Onderdelen van de werkgeversverklaring

De werkgeversverklaring is een standaard document met diverse vragen over je inkomen en baan. Het document bestaat uit de volgende delen:

  • gegevens van de werkgever;
  • gegevens van de werknemer;
  • type dienstverband;
  • verklaring voortzetting van het dienstverband;
  • jouw inkomen;
  • eventuele leningen of loonbeslag.

De intentieverklaring

De intentieverklaring is een onderdeel van de werkgeversverklaring. De officiële naam hiervan is ‘Verklaring voortzetting dienstverband’. Daarmee geeft je werkgever aan dat hij de intentie heeft (van plan is) om jou in vaste dienst te nemen. Hierbij geldt wel de voorwaarde dat je prestaties op gelijk niveau blijven en ook de bedrijfsomstandigheden hetzelfde blijven. Met deze verklaring geef je de geldverstrekker zekerheid dat je een inkomen hebt waarmee je je maandlasten, nu en later, kunt betalen.

Wanneer heb je een intentieverklaring nodig?

Je hebt een intententieverklaring nodig als je een tijdelijk contract hebt of als je nog in je proeftijd zit. Als je deze verklaring niet hebt, neemt de geldverstrekker jouw tijdelijke inkomen niet mee in de aanvraag van je hypotheek.

Het verschil

Er is vaak onduidelijkheid over het verschil tussen de werkgeversverklaring en de intentieverklaring. Maar het zit dus als volgt: de werkgeversverklaring heb je áltijd nodig als je je hypotheek wilt regelen en in loondienst bent. De intentieverklaring is een toevoeging op de werkgeversverklaring die je nodig hebt als je niet in vaste dienst bent. Voor het invullen hiervan heeft je werkgever twee keuzes: ja of nee.

Als je geen intentieverklaring krijgt

Een intentieverklaring is geen bindende toezegging tot een vast contract. Jij kunt daar als werknemer dus geen rechten aan ontlenen. Wil jouw werkgever ondanks deze uitleg geen intentieverklaring voor je invullen? Dan kun je misschien wel als flexwerker worden aangemerkt, zodat de geldverstrekker je inkomen wél meeneemt in de hypotheekaanvraag. Bespreek in dit geval jouw situatie goed met je hypotheekadviseur.

Hoe kom je aan de werkgeversverklaring?

Veel werkgevers hebben een werkgeversverklaring liggen die je kunt gebruiken. Controleer wel even of die aan de regels van het NHG-model voldoet. Anders loop je het risico dat de geldverstrekker de verklaring afwijst.

Tips check hypotheekverstrekker

Tot slot zijn er nog een paar handige tips. De geldverstrekker checkt de werkgevers- en intentieverklaring altijd uitvoerig. Dus als deze onvolledig of fout zijn ingevuld, zul je de verklaring opnieuw moeten invullen. En dat kost natuurlijk weer extra tijd. Dat is iets waar je niet op zit te wachten.

Let in elk geval op de volgende zaken:

  • De verklaring mag maar door één persoon worden ingevuld, met dezelfde pen met blauwe kleur inkt.
  • Check voor de intentieverklaring wat de begin- en einddatum van je contract is.
  • Controleer of alles compleet is ingevuld en zorg ook voor een bedrijfsstempel.

Deze gastbijdrage is geschreven door Robin de Wit, medewerker afdeling communicatie van eyeOpen.nl.