Door

Zonder vast contract een hypotheek afsluiten

hypotheek afsluiten zonder vast contractEen hypotheek afsluiten is niet alleen maar weggelegd voor mensen met een vaste baan. Gelukkig maar, want tegenwoordig is een vast contract lang niet vanzelfsprekend. Al helemaal niet als je net in dienst komt. Daarbij komen er steeds meer zzp’ers, die helemaal niet in loondienst werken.

Veel werkgevers beginnen met een of meerdere tijdelijke contracten, voordat ze iemand in vaste dienst aannemen. Maar daarnaast kiezen ook veel mensen zelf voor een stapelbaan. Zij werken een aantal uren per week voor een baas en een aantal uren voor zichzelf. Zo heb je wel de vrijheid om als zzp’er aan de slag te gaan en je eigen onderneming op te starten, maar tegelijkertijd ook zekerheid dat je de huur kunt blijven betalen. Maar hoe zit het dan als je die huurwoning op een dag wilt verruilen voor een koophuis? Een hypotheek afsluiten kan zonder vast contract, maar daarvoor moet je wél aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Algemene eisen van hypotheekverstrekkers

Er zijn verschillende manieren om de kost te verdienen zonder vaste baan. Aan elk daarvan stellen hypotheekverstrekkers hun eigen eisen. Wat voor iedereen geldt is dat je:

  1. voldoende inkomen moet hebben om de hypotheeklast te kunnen dragen en
  2. maximaal 102 procent kunt lenen van wat de woning waard is (in 2016).

Eigen woning zzp’ers

Ja hoor, óók als je freelancer bent, kun je een eigen woning kopen. Verschillende geldverstrekkers richten zich op hypotheken voor zzp’ers en wij vermoeden dat er het komende jaar nog meer banken in hun voetsporen zullen treden. Dat is goed nieuws voor de zelfstandige professional.

Zelfstandigen worden wel altijd goed onder de loep genomen voor een hypotheekaanvraag. Je kunt er daarom als zzp’er maar beter voor zorgen dat jouw businessplaatje piekfijn in orde is. Vergeet hierbij niet dat je nooit een tweede kans krijgt om een eerste indruk te maken. We hebben de volgende twee tips voor zzp’ers die een huis willen kopen:

  • zorg ervoor dat je je financiële administratie goed op orde hebt en
  • zet alvast wat spaargeld opzij.

Drie jaar voldoende winst en ondernemingsvermogen

Als zzp’er moet jij de bank kunnen bewijzen dat je genoeg verdient om de lening terug te betalen. Meestal kijken ze naar de cijfers van de afgelopen drie jaar. Als hieruit blijkt dat je winst maakt én genoeg ondernemingsvermogen hebt, maak je zeker kans op een hypotheek.

Nog geen drie jaar zelfstandige

Werk je nog geen drie jaar voor jezelf? Dan kun je misschien nog even blijven huren. Als je wel positieve cijfers van de vorige twee jaar kunt laten zien, aangevuld met een goede prognose voor het huidige jaar, maak je misschien ook nog kans.

Loondienst met tijdelijk contract

Heb je wel een baan, maar (nog) geen contract voor onbepaalde tijd? Met een intentieverklaring bij je tijdelijke contract maak je een prima kans op een hypotheek. Wil of kan jouw werkgever je geen intentieverklaring geven? Dan nog is er geen man overboord. De bank kan jou in dat geval behandelen als flexwerker.

Hypotheek afsluiten voor flexwerkers

Onder flexwerkers vallen uitzendkrachten, gedetacheerden en payrollers. Maar ook als jij wel bij een vaste werkgever werkt op oproepbasis ben je een flexwerker in de ogen van de hypotheekverstrekker. Als flexwerker kun je zeker een hypotheek afsluiten. Sommige geldverstrekkers willen je alleen niet de gehele woningwaarde uitlenen, maar bijvoorbeeld 85 procent. Dan heb je dus flink wat spaargeld nodig om een huis te kopen. Dat heeft ook een positieve kant, namelijk dat je een kleinere hypotheekschuld aangaat. Je moet dan alleen wel eerst een tijd(je) sparen voordat je gaat kopen.

Flexibel werk en wonen

De Nederlandse Vereniging van Banken heeft een site gemaakt voor zzp’ers of flexwerkers die een huis willen kopen, FlexibelWerkenEnWonen.nl. Op deze site vind je veel informatie inclusief speciale checklists voor zzp’ers en flexwerkers.

Deze gastbijdrage is geschreven door Robin de Wit, medewerker afdeling communicatie van eyeOpen.nl.