Door

Wat doe ik aan een gat in mijn curriculum vitae?

gat in je curriculum vitaeBij een sollicitatie wil je een zo goed mogelijke indruk maken. Daarom schrijf je een prachtige brief en stel je een keurig curriculum vitae op. Je kunt daarbij aanlopen tegen een gat in je cv. Dan kan je hopen dat de recruiter dit gat niet opmerkt, maar beter is het om er iets aan te doen. Niet door te liegen, want dat breekt je op. Je leest in dit artikel wat wel een goede oplossing is.

Wat is eigenlijk een gat in een curriculum vitae? Een cv wordt meestal in omgekeerd chronologische volgorde opgesteld. Zo staat jouw laatste werkervaring bovenaan en hetzelfde geldt voor jouw laatstgenoten opleiding. De gedachte hierachter is dat werkgevers vooral de bovenste elementen van je cv goed bekijken. Zit er tussen twee activiteiten een langere tijdsperiode van zo’n zes maanden of meer dan is sprake van een duidelijk ‘gat’ in je cv.

Is een gat in je cv slecht?

Een gat in je cv kan van alles betekenen. Een rekruteerder let op onduidelijkheden of onvolkomenheden in je curriculum vitae. Die roepen vragen op: heeft deze kandidaat iets te verbergen of schaamt hij zich ergens voor? Op de arbeidsmarkt is stilstand achteruitgang. Met een gat in je cv ontstaan er veronderstellingen. Die kunnen daardoor al vooraf tot een afwijzing leiden. Word je toch voor een sollicitatiegesprek uitgenodigd, dan kun je er vragen over verwachten. Een gat in je curriculum vitae is dus ongewenst.

Wat kun je aan een gat in je cv doen?

Ik gaf in de inleiding van dit artikel al aan dat liegen in je cv je opbreekt. Steeds meer potentiële werkgevers schakelen onderzoeksbureaus in die de gegevens op cv’s op waarheid verifiëren. Die naar onderwijsinstellingen en bedrijven bellen om te controleren of de kandidaat daar bekend is. Maar als je een gat niet kan dichten door de activiteit ervoor (en eventueel erna) te verlengen, wat kun je dan wel doen? Hieronder lees je vier tips.

 • Wees eerlijk
  Over veel zaken kan je best eerlijk zijn. Moest je bijvoorbeeld enkele maanden voor je zieke moeder zorgen of werd je vanwege een reorganisatie gedwongen ontslagen, dan hoef je je daarvoor zeker niet te schamen. Verwijs hier niet naar in je cv, maar verwijs er kort naar in je sollicitatiebrief. Vaak is één zin daar al genoeg voor. Je kunt de recruiter beter zo weinig mogelijk van jouw geschiktheid afleiden.
 • Vermeld andere activiteiten
  Je mag dan even zonder werk hebben gezeten, maar heb je écht stilgezeten? Vermeld het in je curriculum vitae als je cursussen hebt gevolgd of vrijwilligerswerk hebt gedaan. Zo laat je zien dat het je niet aan ambitie ontbreekt en geef je een positieve draai aan het gat in je cv.
 • Pas de tijdlijn aan
  Ben je er niet langer dan een jaar tussenuit geweest, dan kun je ervoor kiezen de tijdlijnweergave aan te passen. In plaats van de jaren en maanden waarin je banen begon en eindigde, kun je alleen de jaartallen noemen. Deze weergave is wel minder gebruikelijk.
 • Gooi je cv-indeling om
  Een creatieve oplossing is het opstellen van een vaardigheden-cv. Zo’n cv is niet ingedeeld op basis van de maanden/jaren en de namen van werkgevers. In plaats daarvan staan jouw kwaliteiten en ervaring centraal. Werkgevers zien dit type cv niet zo vaak, waardoor het jouw originaliteit kan benadrukken.

Sabbatical

Ik kan niet vaak genoeg onderstrepen dat de waarheid in de meeste gevallen de beste oplossing is. Veel kandidaten zijn een periode in hun leven minder actief en recruiters zien van alles voorbijkomen. Meestal is je angst ongegrond en kan je bijvoorbeeld gerust vermelden dat je na die stressvolle baan een sabbatical nodig had.

Dit gastartikel is geschreven door Robin Bakker, medewerker communicatie bij CVster.