Door

Zes tips om je te onderscheiden bij een sollicitatiegesprek voor een IT-vacature

Een sollicitatiegesprek is de laatste drempel tussen jou en je nieuwe droombaan. De banen liggen momenteel voor het oprapen voor IT’ers, maar toch is het belangrijk om jezelf als IT’er te onderscheiden van andere sollicitanten. Bij een sollicitatiegesprek heb je de kans om jezelf te verkopen. Ayhan Çatak is specialist in de werving van IT-professionals bij uitzendorganisatie Walters People en geeft zes handige tips.

Ayhan Catak, specialist in de werving van IT professionals bij uitzendorganisatie Walters People.
Ayhan Çatak

1. Laat je nauwkeurigheid zien

De eerste stap voor het sollicitatiegesprek is natuurlijk het schrijven of updaten van je cv. De manier waarop jij je cv hebt geschreven, geeft recruiters en hiring managers meteen een idee van je manier van werken. Voor IT’ers is het belangrijk om nauwkeurig en consistent te werken. Met je cv kan je direct laten zien dat je dit beheerst. Het betekent onder meer dat je een duidelijke structuur aan moet brengen in je cv: hanteer titels en subtitels en wees consistent in de lettertypes en kleuren die je gebruikt. Let er goed op dat je alle spellings- en stijlfouten eruit filtert voordat je je cv verstuurt. Hoe goed je systeemkennis ook is, als je bij een IT-manager aankomt met een slordig cv, dan kun je de baan wel vergeten.

2. Verdiep je in de organisatie

Ben je door de eerste selectie gekomen, dan volgt meestal een sollicitatiegesprek. Ik merk dat IT’ers het vaak moeilijk vinden om het gesprek soepel te laten verlopen. Om je voor te bereiden op het gesprek, begin je met het inlezen in de organisatie. Bekijk de website, social-mediakanalen en google op de bedrijfsnaam. Zet ook een aantal vragen op een rij die je kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Vraag bijvoorbeeld hoe ver de organisatie is in het digitalisatieproces en welke projecten er de komende periode aankomen. Als een sollicitant zegt dat hij geen vragen heeft aan het eind van het gesprek, is dat een teleurstelling voor de hiring manager. Er zijn namelijk honderden interessante dingen over zijn afdeling die hij je nog niet verteld heeft.

Oefen het sollicitatiegesprek vooraf eens met een gesprekspartner. Zelf oefen ik vaak met kandidaten voordat zij bij een potentiële werkgever op gesprek gaan. Je gesprekspartner kan vervolgens feedback geven op hoe je overkomt en welke antwoorden je nog kunt aangescherpen.

3. Onderken jouw toegevoegde waarde

Om iemand te overtuigen van jouw motivatie, kwaliteiten en vaardigheden, moet je goed kunnen overbrengen welke toegevoegde waarde jij te bieden hebt aan de organisatie. Bedenk vooraf welke van je interesses overeenkomen met de organisatiecultuur en bereid enkele cases voor die illustreren hoe je jouw vaardigheden kunt inzetten voor de organisatie, bijvoorbeeld in de vorm van kostenbesparende projecten. Hiring managers willen graag weten wat je hebt gedaan in een project en welke rol je precies vervuld hebt.

Vermeld behaalde successen ook op je cv, bijvoorbeeld door een extra kopje met projecten toe te voegen. Dit zegt veel meer dan een puntsgewijze opsomming van je werkervaring. Als je goed kunt uitleggen welke projecten je hebt gedaan, kan dit zomaar de doorslaggevende factor vormen om voor jou te kiezen. Laatst sprak ik een werkgever die in eerste instantie twijfels had over een kandidaat op basis van haar cv. Toen zij op gesprek kwam veranderde dit, omdat ze heel veel praktijkvoorbeelden kon geven over projecten waaraan ze gewerkt had. Haar werkzaamheden sloten zo goed aan bij de functie, dat de werkgever meteen verkocht was.

4. Bereid je voor op veelgestelde vragen

Lastige vragen tijdens een sollicitatiegesprek maken elke sollicitant nerveus. Bij een ondoordacht of zwak antwoord zou het gesprek zomaar de mist in kunnen gaan. Het is daarom verstandig dat je alvast bedenkt wat je kunt antwoorden op moeilijke vragen. Naast standaardvragen als: ‘waarom wil je bij ons werken?’ en ‘wat trok je aan in deze functie?’ kun je je ook voorbereiden op meer inhoudelijke vragen. Veelvoorkomende vragen voor een functie als systeembeheerder zijn bijvoorbeeld: ‘Hoe zou je een migratie aanpakken van Exchange 2010 naar Office365’ of ‘Welke processen heb jij geautomatiseerd, en leg uit waarom je deze keuze hebt gemaakt’.

5. Zorg dat je kennis up-to-date blijft

Vanwege de razendsnel veranderende digitale omgeving, is het essentieel dat je altijd op de hoogte bent van nieuwe ontwikkelingen en technologieën. Ben je bijvoorbeeld een kei in het oplossen van tickets in een Windows omgeving, het initiëren van projecten of het configureren van Cisco switches? Breng dit dan ter sprake tijdens het gesprek en verkoop jezelf met deze kennis. Ik adviseer IT’ers om eerlijk te zijn over wat ze wel en niet kunnen. Wordt er gevraagd om bepaalde systeemkennis die jij nog niet hebt, probeer je dan voor het gesprek alvast in het systeem te verdiepen. Als jij je proactief opstelt en laat zien dat je nieuwe dingen snel onder de knie hebt, is het echt geen probleem als je nog niet alles weet.

6. Laat je communicatievaardigheden zien

Je ‘soft skills’ – zoals communicatievaardigheden – zijn tegenwoordig minstens zo belangrijk als je technische kennis. Er zijn ongetwijfeld nog andere kandidaten met dezelfde systeemkennis en vaardigheden als jij. Je valt echt op in de IT-markt met je soft skills. Als helpdesk technician krijg je bijvoorbeeld regelmatig met klanten of collega’s te maken zonder technische achtergrond. Het is super belangrijk om te kunnen communiceren met mensen op verschillende niveaus, en hen in jip-en-janneketaal te kunnen uitleggen hoe een probleem op te lossen is. Vooral binnen IT-support functies moet je stressbestendig zijn, en in staat zijn om anderen gerust te stellen. Ook is het belangrijk om duidelijke prioriteiten te kunnen stellen. Je moet goed kunnen inschatten welke problemen op dat moment het meest urgent zijn, en dit duidelijk kunnen communiceren.

Deze blog is geschreven door Ayhan Çatak. Hij is specialist in de werving van IT-professionals bij uitzendorganisatie Walters People.