Door

Wat kan je met een overbruggingshypotheek?

overbruggingshypotheek

Een overbruggingshypotheek biedt uitkomst als je een nieuw huis hebt gekocht en je oude huis nog niet hebt verkocht. Met zo’n hypotheek kun je een eventuele overwaarde van je oude woning al gebruiken voor de financiering van je nieuwe woning. Met de combinatie van de overbruggingshypotheek en een gewone hypotheek kun je het nieuwe huis kopen.

Je sluit de overbruggingshypotheek af bij je nieuwe hypotheekverstrekker. De looptijd ervan bedraagt maximaal twee jaar. Over het algemeen is het bedrag van de overbruggingshypotheek lager dan de overwaarde van je oude huis. Hypotheekverstrekkers baseren de hypotheek namelijk over het algemeen op de executiewaarde. Dat is de waarde van de woning bij een gedwongen verkoop. De executiewaarde is zo’n 85 tot 90% van de verkoopwaarde.

Aflossingsvrije hypotheek

Een overbruggingshypotheek is een aflossingsvrije hypotheek. Je betaalt dus alleen hypotheekrente. Deze rente is wel wat hoger dan die van een gewone hypotheek. De hypotheekverstrekker loopt namelijk extra risico, omdat het langer dan verwacht kan duren voor je je oude huis verkoopt of omdat het huis minder opbrengt dan verwacht. Overigens zijn beide situaties in de huidige omstandigheden waarbij huizen vaak snel en boven de vraagprijs worden verkocht niet zo waarschijnlijk. De rente van de overbruggingshypotheek is aftrekbaar voor de belastingen.

Drie hypotheken tegelijk

Zo lang je oude huis niet is verkocht, heb je drie hypotheken, namelijk je oude en nieuwe hypotheek en de overbruggingshypotheek. Bij verkoop van je oude woning, los je de overbruggingshypotheek direct af. Dat geldt ook voor de hypotheek van je oude huis. Na de verkoop blijft alleen de ‘gewone’ nieuwe hypotheek over.

Voor- en nadelen van de overbruggingshypotheek

Voordelen:

  • Je kunt de overwaarde van je oude huis al gebruiken voor het nieuwe huis als je de oude woning nog niet hebt verkocht.
  • Het maakt het mogelijk om twee woningen tegelijk ‘aan te houden’.
  • Je kunt de rente van de overbruggingshypotheek aftrekken voor de belastingen.

Nadelen:

  • De rente van een overbruggingshypotheek is hoger dan van een gewone hypotheek.
  • Je kunt de overbruggingshypotheek alleen afsluiten bij de verstrekker van de hypotheek van je nieuwe huis.
  • Bij de overbruggingshypotheek horen extra kosten in de vorm van notariskosten, afsluitkosten en de taxatiekosten van het bepalen van de executiewaarde.
  • Je hebt de hoge maandlasten van drie hypotheken.
  • Bij een tegenvallende verkoopprijs voor je oude huis (momenteel niet heel waarschijnlijk) kan je de overbruggingshypotheek mogelijk niet geheel aflossen.

Keuze voor een overbruggingshypotheek

Overweeg je na het afwegen van deze voor- en nadelen om een overbruggingshypotheek te nemen dan is het verstandig om te kiezen voor een hypotheekverstrekker die de gunstigste voorwaarden voor een overbruggingshypotheek hanteert. Let hier goed op bij de keuze van de gewone hypotheek en daarmee de hypotheekverstrekker voor het nieuwe huis.