Door

Partners zzp’ers betalen meer inkomstenbelasting vanwege Tozo

Veel partners van zzp’ers die aan het begin van de coronacrisis een uitkering vanuit de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) hebben ontvangen, moeten vanwege deze nooduitkering vaak honderden euro’s extra inkomstenbelasting betalen. Tot wel de helft van de door de zzp’er ontvangen Tozo wordt namelijk bij het inkomen van de partner opgeteld.

zzp'ers inkomstenbelasting Tozo

Zelfstandigen kunnen aanspraak maken op Tozo als inkomensaanvulling tot het sociaal minimum als hun opdrachten door de coronacrisis zijn weggevallen. Vanaf juni 2020 hadden zzp’ers geen recht meer op steun als hun partner meer dan 1500 euro per maand verdiende. In de eerste drie maanden van de Tozo keek het kabinet echter niet naar het inkomen van de partner. Daardoor konden gemeenten de regeling sneller uitvoeren.

Extra inkomstenbelasting Tozo

Belastingadviseurs betwijfelen de rechtmatigheid. Volgens Sylvester Schenk, fiscaal directeur van beroepsvereniging Register Belastingadviseurs, kan de extra inkomstenbelasting door Tozo niet zomaar. “De hoogte van een uitkering kan wel worden beïnvloed door het inkomen van de partner, maar een partner moet geen belastingaanslag kunnen krijgen over de uitkering van de ander.” De belastingadviseurs gaan klachten verzamelen en hierover in gesprek met de overheid.

Zzp’ers en Werknemers

Zzp-belangenplatform de Werkvereniging vindt het opnieuw een voorbeeld van de grote verschillen tussen mensen met vast werk en zelfstandigen. “Werknemers krijgen via de loonsteun hun volledige salaris uitbetaald, tot maximaal 9538 euro per maand. Zelfstandigen worden op het sociaal minimum gehouden, en krijgen nu ook nog een trap na via de inkomstenbelasting”, aldus Roos Wouters van de Werkvereniging.

Bron: NOS