Door

Ruim 19.000 bedrijven doen aanvraag NOW 5

NOW aanvraag

In iets meer dan twee weken tijd zijn bij UWV is er ruim 19.000 keer een aanvraag binnengekomen voor de vijfde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Hiervan heeft de uitkeringsinstantie er inmiddels bijna 13.000 goedgekeurd. Verreweg de meeste toegekende aanvragen komen uit de sector horeca en catering.

Werkgevers kunnen vanaf donderdag 6 mei een aanvraag indienen voor de vijfde periode NOW. Tot nu toe is het in deze periode rustiger dan in de eerdere periodes. Werkgevers kunnen nog tot en met woensdag 30 juni een aanvraag indienen.

Voorschot na NOW aanvraag

Bij de 13.000 werkgevers aan wie de aanvraag inmiddels is toegekend werken samen zo’n 275.000 mensen. Aan deze werkgevers heeft het UWV ondertussen de eerste termijn van het berekende voorschot betaald. Het gaat in totaal om 294 miljoen euro. De bedrijven ontvangen later nog twee termijnen. De overige aanvragen zijn nog in behandeling.

Sector horeca en catering

Van de tot nu toe toegekende aanvragen zijn er 5737 afkomstig uit de sector horeca en catering. Ze zijn samen goed voor een eerste voorschot van 76 miljoen euro. Daarna volgen de sectoren overige commerciële dienstverlening (1965 toegekende aanvragen, 28 miljoen euro) en detailhandel (1318 toegekende aanvragen, 18 miljoen euro).

Tegemoetkoming in de loonkosten

Tijdens NOW 5 komen werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden april tot en met juni 2021. De maximale tegemoetkoming bedraagt 85 procent bij volledig omzetverlies. In eerste instantie betaalt het UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. De uitkeringsinstantie betaalt het voorschot in drie termijnen.

Bron: UWV