Door

Hoe zien je financiën eruit na 1 juli?

Het is 1 juli geweest. Dat is een soort ijkdatum waarna vaak financiële veranderingen plaatsvinden. Denk aan een wijziging van spaarrentes of de nieuwe energietarieven voor de rest van het jaar. Wat betekenen de wijzigingen dit jaar voor je financiën en huishoudboekje?

financiën juli 2021 sparen hypotheek beleggen energierekening koophuis

Spaarrentes en pinnen

Sinds 1 juli moeten spaarders bij SNS, ING en Rabobank met meer 100.000 euro op de spaarrekening negatieve rente betalen. ABN Amro hanteert hiervoor een grens van 150.000 euro. Ook de meeste andere Nederlandse banken werken met negatieve spaarrentes boven bepaalde grenzen. Een oplossing is het spreiden van spaargeld over meerdere spaarrekeningen. Een Belgische spaarrekening is ook een optie, omdat bij onze zuiderburen de negatieve spaarrente (nog) verboden is. Het spaargeld contant opnemen uit de betaalautomaat is niet zo’n goed idee. De ING en ABN Amro en binnenkort ook de Rabobank in vragen in bepaalde situaties geld voor het pinnen van contant geld. Kijk hier voor een overzicht van alternatieven voor je spaarrekening.

Energietarieven

Onderzoek van Priceswise laat zien dat energieleveranciers de variabele tarieven per 1 juli met gemiddeld 25 procent hebben verhoogd. Het afsluiten van een nieuw contract kan de pijn verzachten, omdat je dan meestal een welkomstbonus krijgt. Verreweg het grootste deel van je energierekening bestaat overigens uit de prijs die je voor gas betaalt. Bezuinigen op gasverbruik en aanschaf van zuinigere cv-ketels of een elektrische kookplaat in plaats van een gasfornuis kan veel schelen. Er zijn ook nog andere manieren waarop je kunt besparen op je energierekening.

Beleggingen

De beurzen noteren al een tijdje recordcijfers en aandelen blijven renderen. Ondertussen nemen de zorgen over inflatie en afbouwen van coronasteunmaatregelen door overheden wel toe. Zoals al een tijdje het geval is, blijft het dus onzeker welke kant de aandelenkoersen op zullen gaan. Beleggen blijft dus zowel aantrekkelijk als risicovol voor je financiën.

Koopkracht

De inflatie in de VS steeg in juni met 5,4% naar het hoogste niveau in bijna dertien jaar. Hier daalde zij juist naar 2% in dezelfde maand. Dat betekent dat er nog steeds sprake is van maar een beperkt koopkrachtverlies, wat goed nieuws is voor je financiën.

Woningmarkt

Begin juli meldde makelaarsvereniging NVM een prijsstijging van koophuizen van bijna 20% in het tweede kwartaal van 2021 op jaarbasis. De gemiddelde huizenprijs is inmiddels door de 400.000 euro-grens gegaan. Volgens ABN Amro stijgen de huizenprijzen dit jaar naar verwachting met 12,5% en volgend jaar met 5%. De bank stelt dat de huizenmarkt steeds verder verhit raakt. Dat komt ook omdat er vijf keer minder huizen te koop staan dan in het verleden. Kopers overbieden vaak enorm (overbiedingen van 50.000 euro of meer zijn al gewoon geworden) en laten allerlei voorbehouden voor financiering achterwege. Voor het terugdringen van het woningtekort zijn volgens de overheid de komende tien jaar 900.000 nieuwe woningen nodig. Oftewel, een goed huis vinden in Nederland blijft voorlopig een groot probleem.

Hypotheekrente

Wat de financiering van een huis wat gemakkelijker maakt, is de aanhoudend extreem lage hypotheekrente. Deze schommelt momenteel rond de 1%. Met het momenteel ook extreem lage woningaanbod hebben kopers hier echter niet veel aan. Deskundigen denken al enige tijd dat een stijging van de hypotheekrente onvermijdelijk is, maar voorlopig blijft die nog uit. Op onze hypotheekpagina vind je meer informatie over het afsluiten van een hypotheek.