Door

Nieuwe kansrijke beroepen op een krappe arbeidsmarkt

Het UWV heeft per 29 juni 2021 nieuwe beroepen toegevoegd aan het overzicht met kansrijke beroepen. De kansrijke beroepen bieden in deze tijd voldoende tot goede kansen op werk. Het UWV meldt hierbij dat de arbeidsmarkt sinds de uitbraak van het coronavirus drastisch is veranderd. De uitkeringsinstantie verwachtte eind juni dat de arbeidsmarkt in de loop van 2021 weer zou aantrekken. Inmiddels is de (te) krappe arbeidsmarkt al weer regelmatig in het nieuws.

kansrijke beroepen arbeidsmarkt

Het overzicht met kansrijke beroepen heeft het UWV gebaseerd op cijfers over de afgelopen maanden. Daarbij keek de instantie vooral naar de verhouding tussen het aantal vacatures en werkzoekenden.

Nieuwe kansrijke beroepen

De nieuwe kansrijke beroepen bevinden zich in de horeca (restaurantkoks en medewerkers bediening) en detailhandel (verkoopmedewerkers elektronica en bouwmarkten). Ook zijn ze te vinden in de bouw (betontechnologen), industrie (assemblagemedewerkers en –monteurs, orderbegeleiders en (bio)chemisch en microbiologisch analisten) en zorg (opticiens en audiciens).

Baankansen op meerdere opleidingsniveaus

Het UWV ziet voor werkzoekenden baankansen op verschillende niveaus. Er staan bijvoorbeeld beroepen in het overzicht zonder of met beperkte instroomeisen, zoals assemblagemedewerkers, verhuizers, ongediertebestrijders en verkeersregelaars. Werkgevers vragen bij de meeste beroepen om specifieke kennis en vaardigheden op middelbaar niveau. Denk dan aan beroepen zoals verzorgenden ig, hoveniers, monteurs zonnepanelen, onderhoudsschilders, vrachtwagenchauffeurs en handhavers openbare ruimte (BOA’s). Er liggen ook baankansen op hogere opleidingsniveaus. Het gaat dan bijvoorbeeld om docenten talen of exacte vakken, ICT-programmeurs, security specialisten, inkopers, accountants en beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening.

Krapte op de arbeidsmarkt

Het betreft vaak beroepen die voor de coronacrisis ook al veel kans gaven op werk. Bij de opbloeiende economie neemt ook de vraag naar personeel in deze beroepen snel toe. Hiermee is er volgens het UWV ook weer steeds vaker sprake van moeilijk vervulbare vacatures. Dit zorgt vervolgens voor steeds meer krapte op de arbeidsmarkt.

Ander werk of omscholing

Het UWV hoopt dat de lijst kansrijke beroepen richting geeft aan mensen die moeten zoeken naar ander werk of (om)scholing overwegen. Omdat de arbeidsmarkt momenteel zo sterk in beweging is, zal het UWV het overzicht eind 2021 updaten.

Bron: UWV