Door

Tips om te besparen op je zorgpremie

De zorgpremies stijgen, bij de ene zorgverzekeraar een stuk meer dan bij de andere. Hoe kan je besparen op je zorgpremie? We hebben wat tips voor je op een rij gezet.

besparen zorgpremie zorgverzekering basisverzekering zorgverzekeraar

Bespaartips zorgpremie

Allereerst is het belangrijk om te weten dat iedere basisverzekering, ongeacht bij welke zorgverzekeraar je die afsluit, dezelfde dekking biedt. Vanuit dat besef kan je op de volgende manieren besparen op je zorgpremie:

  • Ga over naar een minder bekend merk. De grote vier Nederlandse zorgverzekeraars bieden hun zorgverzekeringen onder verschillende merken aan. Er zit prijsverschil tussen de basisverzekeringen van hun bekende en minder bekende merken. Dat premieverschil tussen die merken kan op jaarbasis flink schelen.
  • Kijk niet alleen naar een collectieve basisverzekering. Bijna twee derde van Nederland is via de werkgever of op een andere manier collectief verzekerd. Hierbij een geldt een maximale korting van 5 procent op de basisverzekering. Zorgverzekeraars geven echter vaak alleen collectiviteitskorting op hun duurdere basisverzekeringen. Je kunt dus vaak een andere basisverzekering zonder collectiviteitskorting vinden die toch goedkoper is.
  • Vraag je af of je een aanvullende zorgverzekering echt nodig hebt. Denk aan een tandartsverzekering, terwijl je elk jaar alleen een keer op controle gaat. Dat kost je meer aan premie dan als je de jaarlijkse controles zelf zou betalen. Krijg je na een periode zonder tandartsverzekering een keer een gaatje dat gevuld moet worden, dan vang je dat gemakkelijk op met het op het tandartsverzekering bespaarde geld. Hetzelfde geldt als je nooit gebruik maakt van alternatieve geneeswijzen of fysiotherapie. Voor een eventuele dure behandeling kan je bovendien ook zelf geld reserveren op een spaarrekening.
  • Als je in een keer voor het hele jaar betaalt dan krijg je korting. Het betreft vaak een paar tientjes, maar dat is toch mooi meegenomen.

Bron: Independer