Door

Energietransitie vraagt om technische vakmensen

Er stonden 48.000 vacatures open in het tweede kwartaal van 2022 voor vakmensen die de energietransitie mogelijk moeten maken. Zo blijkt uit een analyse van UWV. Het gaat dan om beroepen die direct nodig zijn bij het opwekken van duurzame energie, toepassen van slimme laadpalen en gebouwen en het onderhouden of uitbreiden van het elektriciteitsnet.

energietransitie
vakmensen

Sinds 2016 is het aantal vacatures op het gebied van energietransitie gestegen met 31.000. De meeste vacatures staan open voor ontwerpers, architecten en analisten van ict-systemen, elektriciens, installatiemonteurs voor zonnepanelen en laadpalen en voor werkvoorbereiders en calculatoren in bouw en installatietechniek.

Beroepen voor energietransitie

De energietransitie vraagt om een nieuw energiesysteem waarin de energie-infrastructuur wordt aangepast en vooral uitgebreid, zoals kabels, leidingen en buizen die energie transporteren. Beroepen die daarvoor nodig zijn, zijn vaak (elektro)technisch van aard, zoals elektriciens, installatiemonteurs voor zonnepanelen en laadpalen, monteurs elektriciteitsnetten en lassers. Ook zijn er veel technische beroepen betrokken bij de voorbereiding en afronding, zoals vaklieden grond-, weg- en waterbouw, grondverzetmachinisten, kabelwerkers en stratenmakers. Daarnaast zijn er projectleiders, engineers, werkvoorbereiders, uitvoerders en tekenaars nodig. Ook spelen ict’ers en ambtenaren een belangrijke rol.

Technische vakmensen

Al langere tijd is er een tekort aan technische vakmensen en door de aankomende veranderingen blijft de vraag naar technische vakmensen volgens UWV onverminderd groot. In het tweede kwartaal van 2022 waren er voor de groep ontwerpers, architecten en analisten van ict-systemen 6100 vacatures. Voor elektriciens en installatiemonteurs stonden er 3400 vacatures open en voor werkvoorbereiders en calculatoren 2900. UWV benadrukt dat opleidingen en omscholingstrajecten op het gebied van energietransitie de baankansen vergroten.

Omscholing tot zonnepaneleninstallateur

UWV schoolt mensen om naar een klimaatbaan met goede baankansen op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld hiervan is Martin. Bijna 20 jaar werkte Martin als glazenwasser voordat hij werkloos raakte. Met behulp van UWV volgde hij een leerwerktraject in de richting van energietransitie. In drie maanden tijd werd Martin omgeschoold tot zonnepaneleninstallateur en nu is hij werkzaam bij een installatiebedrijf in Winsum. “Tijdens de opleiding behield ik mijn uitkering en UWV betaalde de reiskosten. Na de opleiding heb ik vier weken stage gelopen bij Energie Remmers. Vervolgens kreeg ik daar een contract voor een half jaar. En daarna kwam ik in vaste dienst.”

Zij-instromers naar energietransitie

Een ander voorbeeld van een initiatief om meer vakmensen te laten werken in de energietransitie is het project Be An Engineer. Tijdens dat project kunnen zij-instromers met een passie voor techniek in deeltijd werkend-leren en ook een Associate Degree of Bachelor-diploma behalen in de richting van de elektrotechniek, bouwkunde en civiele techniek. Kandidaten met een WW-uitkering kunnen in overleg met UWV een periode afspreken waarbij ze de uitkering doorbetaald krijgen en ontheven zijn van de sollicitatieplicht.

Bron: UWV