Door

Kleuren maken de solliciterende man

sollicitatiekleding manBij een sollicitatie is het belangrijk om een goede (eerste) indruk maken op een mogelijke nieuwe werkgever. Daarnaast is de concurrentie vaak groot. Hoe kan een solliciterende man zich nu met zijn sollicitatiekleding tussen de tientallen andere sollicitanten onderscheiden? Robin Hendriks van Schulte Herenmode geeft tips over de juiste kledingstijl en kleur.

Als je eenmaal een sollicitatiegesprek op de planning hebt staan, wil je zoveel mogelijk kans maken op de baan. Het dragen van de juiste kleding speelt hierbij een grote rol. Het is daarbij belangrijk om goed te letten op de sector waarin je solliciteert en het imago van je mogelijke werkgever. Bij twijfel kan je beter overdressed dan underdressed naar een sollicitatiegesprek gaan. Zorg wel dat je kleding niet teveel de aandacht trekt. Er zijn twee kledingstijlen die je kunt toepassen: formeel en smart casual.

Formele kleding

Branches waar formele kleding veel voorkomt, zijn de bancaire sector en de advocatuur. Solliciteer je in een van deze sectoren dan is het verstandig om een pak te dragen op je sollicitatiegesprek. Een tweedelig pak is bijna altijd geschikt. Kies daarbij voor een donkergrijs of een (donker)blauw pak. De kleur donkergrijs wordt vaak geassocieerd met zakelijkheid en autoriteit. Donkerblauwe pakken staan voor betrouwbaarheid, geloofwaardigheid en autoriteit. Dit zijn dan ook  kleuren die veel in de bancaire sector en advocatuur worden gedragen. Je kunt ook nog voor een wat lichtere tint blauw gaan. Hiermee kom je iets minder conservatief over dan bij donkerblauw.

Zakelijk overhemd

Het is aan te bevelen om onder een zakelijk pak ook een zakelijk overhemd te dragen. Zakelijke overhemden zijn overwegend wit en lichtblauw. Wit staat voor rein, oprecht en eenvoudig. De associatie met lichtblauwe overhemden is vaak eenvoud en rust. Naast de kleur kun je kiezen voor een gestreept, geruit of een egaal overhemd. Let er wel op dat je bijvoorbeeld geen gestreept overhemd draagt onder een gestreept pak.

Juiste stropdas

Voor de afronding van je outfit kies je de juiste stropdas. Omdat je overhemd en pak rustige kleuren hebben, kan je met de stropdas een statement maken. Zo staat een rode das voor passie, kracht en energiek. Geel komt stimulerend en intelligent over. Ook kan je hier kiezen voor een groene stropdas. Mensen associëren groen namelijk vaak met betrouwbaarheid en stabiliteit.

Het maakt niet veel uit welk patroon je kiest voor je stropdas. Let wel op dat je niet te veel patronen over elkaar draagt. Een gestreept pak in combinatie met een gestreept shirt en gestreepte das kan (ondanks de rustige kleuren) zorgen voor een druk effect.

Smart casual kleding

Smart casual kleding komt vaak voor in organisaties met lossere omgangsvormen. Deze stijl is een aanrader voor een sollicitatiegesprek bij bijvoorbeeld een marketing-, ICT- of communicatiebedrijf. Bij smart casual kleding gaat het om een relatief breed begrip. Het kan een pantalon of overhemd betreffen, maar ook een spijkerbroek met colbert. Het is bij deze manier van kleden mogelijk om meer kleuren te combineren. Maak het echter niet te bont. Een mogelijk combinatie is bijvoorbeeld een blauw colbert met een groene katoenen broek. Met het blauwe colbert leg je de nadruk op loyaliteit en met de groene broek op jeugdigheid. Ook hier is het verstandig om zakelijke overhemden te dragen.

Spijkerbroek

Vind je de bovenstaande combinatie nog te formeel dan zou je voor een nette donkerblauwe spijkerbroek met een bruin colbert kunnen kiezen. De kledingcombinatie (donker)blauw en bruin is zeer modern. Blauw staat voor betrouwbaarheid en autoriteit en bruin voor mannelijkheid en degelijkheid. Om de kleurencombinatie krachtiger te maken, kun je een neutraal wit overhemd dragen. Een stropdas is hierbij een optie en geen must.

Kleurenschema

Ongeacht de keuze die je maakt, is het altijd belangrijk om goed na te denken over de juiste kleding en kleuren bij een sollicitatiegesprek. Het onderstaande kleurenschema biedt je hierbij een helpende hand.

kleurenschema mannen sollicitatie

 

Dit gastartikel is geschreven door Robin Hendriks, communicatiemedewerker van Schulte Herenmode.