Door

Kies als vrouwelijke sollicitant voor de juiste kleur en kleding

vrouwelijke sollicitantAls vrouwelijke sollicitant kun je zelf veel doen om tijdens een sollicitatiegesprek een goede (eerste) indruk te maken op een mogelijke nieuwe werkgever. Dit kan met je kleding en zeker ook met de kleur van die kleding. Robin Hendriks van Schulte Herenmode vertelt hoe je dit kunt doen.

Als je eenmaal te horen hebt gekregen dat je op sollicitatiegesprek mag komen, wil je alles doen om een positieve eerste indruk te maken. Het dragen van geschikte kleding heeft hierop veel invloed. Let daarom goed op de sector waarbinnen je solliciteert en het imago van je mogelijke werkgever. Bij twijfel kun je beter iets te netjes dan te casual gekleed gaan. Zorg ervoor dat je kleding nooit een gespreksonderwerp wordt. Kleed je daarom niet te opvallend. Een veelgemaakte fout is te veel accent op je vrouwelijkheid leggen. Draag dus geen korte rokjes, diepe decolletés etc. Er zijn drie aan te raden vrouwelijke kledingstijlen bij sollicitatiegesprekken: zakelijk, casual en casual chique.

Een zakelijke aanpak

Sectoren waarin zakelijke kleding veel voorkomt, zijn banken en de advocatuur. Hierbij is het belangrijk om vooral je zakelijke kant naar voren te laten komen. Het dragen van een broekpak is hiervoor ideaal. Zo’n pak straalt zakelijkheid en klasse uit. Aan te raden kleuren voor zakelijke gelegenheden zijn donkergrijs en donkerblauw. Alhoewel beide kleuren conservatief zijn, creëren ze beide een zakelijke, rustige en betrouwbare uitstraling. Dat is perfect voor een baan bij een bank of een advocatenkantoor.

Combineer je pak met een rustige blouse. Net als bij herenoverhemden zijn wit en lichtblauw hier de aan te raden kleuren. Wit creëert een krachtige kleurencombinatie en een mooi contrast. Daarbovenop wordt deze kleur geassocieerd met betrouwbaarheid en luxe. Lichtblauw staat voor tolerantie en rust. Deze kleur gaat goed samen met een donkergrijs pak.

Heeft je mogelijk nieuwe werkgever een iets minder zakelijk karakter? Dan kun je ervoor kiezen om een pantalon met blouse te dragen en het colbertje thuis te laten. Hierdoor kom je nog steeds zakelijk over, maar dan met een net iets minder formele uitstraling. Rustige kleuren zijn ook in deze situatie aanraders.

Als je je niet helemaal comfortabel voelt in een broekpak, dan is het mogelijk om een mantelpak te dragen. Zorg er in dit geval wel voor dat de rok lang genoeg is (net boven kniehoogte) zodat je comfortabel kunt zitten. De geadviseerde kleuren zijn hier nog steeds donkergrijs of donkerblauw in combinatie met een lichtblauwe of witte blouse.

Casual kleding

Ga je solliciteren bij een bedrijf met wat lossere omgangsvormen? Dan kun je in een casual outfit op het sollicitatiegesprek verschijnen. Deze kledingstijl wordt gedragen bij functies met een representatief maar informeel karakter. Casual kleding is een relatief breed begrip, maar omdat het hier om een sollicitatiegesprek gaat, houden we een nette kledingstijl aan. Het is hierbij prima mogelijk om meerdere kleuren met elkaar te combineren.

De casual variant van de eerder genoemde combinatie rok-jasje is een combinatie met kleurencontrast. Een veilige optie is bijvoorbeeld een kaki rok (elite) combineren met een marineblauw colbert (rust). Hierbij zorgt een witte (betrouwbaar)blouse voor een mooi contrast. Natuurlijk kan je ook iets meer gedurfde kleurencombinaties gebruiken, bijvoorbeeld een paarse rok. Paars wordt veelal geassocieerd met creativiteit en geeft een mooi contrast met een lichtgrijs (neutraal) colbert. Op deze manier gebruik je een opvallende kleur en compenseer je dit met een ander kledingstuk, in dit geval het colbert.

Net als bij zakelijke kleding is het bij casual kleding ook mogelijk om geen jasje aan te trekken. In dit geval draag je een rok en blouse. Ook hier is het aan te raden om in ieder geval één rustige kleur te dragen zoals een witte blouse of donkerblauwe rok.

Natuurlijk kan je de rok ook achterwege laten en een broek dragen. Hierbij kun je kiezen voor een spijkerbroek, als dat past bij de organisatie waar je solliciteert. Het is in dit geval veiliger om een katoenen broek te dragen. Een witte broek is bijvoorbeeld een goede basis voor een zomerse combinatie. Het is dan leuk om er een kleurrijke blouse op te dragen. Een kobaltblauwe blouse zorgt voor een betrouwbare, moderne indruk. Hier zou je een zachtroze colbert overheen kunnen dragen. Zo accentueer je op gepaste wijze je vrouwelijkheid.

In de winter kun je beter voor wat geborgen kleurencombinaties gaan. Een donkerblauwe broek combineert mooi met een witte blouse. Daar zou je een zwart colbert overheen kunnen dragen. Zwart staat voor chique en elegant, maar kan ook worden gezien als inspiratieloos. Dit kun je compenseren door een gekleurde sjaal te dragen.

Casual chique

Als je liever wat chiquer gekleed gaat, kun je kiezen voor een jurk. Draag nooit een mouwloze jurk bij een sollicitatiegesprek zonder een jasje om je armen te bedekken. Een voorbeeld van een geslaagde casual chique outfit is een donkerrode jurk waarmee je een klassieke en elegante uitstraling creëert. Daaroverheen kun je dan een rustig colbert dragen. Een grijs colbert geeft je outfit een zakelijke touch.

Onderkleding

Een belangrijk onderdeel van je sollicitatieoutfit is de onderkleding. Zorg ervoor dat deze goed aansluit. Op deze manier voorkom je overbodige plooivorming. Nog een belangrijke tip: draag onder een rok of jurk altijd een zwarte panty. Deze staat netter dan bijvoorbeeld een huidkleurige panty.

Kleurenschema

Naast de hiervoor gegeven tips is het belangrijk om zelf goed na te denken over de juiste kleding en kleuren bij een sollicitatiegesprek. Het onderstaande kleurenschema ondersteunt je daarbij.

Schulte---Zakelijke-dameskleding--kleuren-lijn

 

Dit gastartikel is geschreven door Robin Hendriks, communicatiemedewerker van Schulte Herenmode.