Door

Jaren werkervaring nodig voor veel startersvacatures

Werkgevers vragen voor ruim een kwart van alle startersvacatures op mbo- hbo- of wo-niveau om meer dan drie jaar werkervaring. Ook in veel andere gevallen vragen ze bij startersfuncties om jaren ervaring op de werkvloer. Zo blijkt uit onderzoek van CVster.nl naar startersvacatures, waarvoor de site 7812 vacatureteksten analyseerde.

startersvacatures

Meer dan een op de drie startersvacatures is goed geschikt voor starters op de arbeidsmarkt. Hiervoor is weinig tot geen werkervaring nodig, bijvoorbeeld alleen een relevante stage. Bij andere vacatures neemt het gevraagde aantal jaar werkervaring toe tot twee jaar. Soms vragen werkgevers bij de sollicitatie zelfs om meer dan vijf jaar werkervaring.

Startersvacatures

Verder staat in iets meer dan een kwart van alle startersvacatures een indicatie van het maandsalaris. Het gemiddelde brutostartsalaris in de betreffende vacatures bedraagt zo’n 2300 euro.

Sectoren

Niet iedere sector kent evenveel startersfuncties. Met name de zorgsector heeft voor starters relatief veel vacatures open staan. Daarna volgt business en finance als sector waar de meeste beginnende werknemers aan de slag kunnen. Ook de IT-sector biedt starters op de arbeidsmarkt relatief veel kansen voor een begin van hun loopbaan.

Vaardigheden in vacatureteksten

Vacatureteksten bevatten de gewenste vaardigheden voor een geschikte kandidaat voor een functie. De belangrijkste vaardigheid die daarbij volgens het onderzoek naar voren komt in de vacatures is samenwerken. De top vijf van vaardigheden is:

  1. samenwerken
  2. klantgericht
  3. verantwoordelijk
  4. leergierig
  5. taalvaardig.

Vacaturebanken

De onderzoekers bekeken de inhoud van 7812 startersvacatures. Deze waren afkomstig uit vier verschillende vacaturebanken. Ze analyseerden de vacatureteksten op de meest voorkomende termen en inhoudelijke aspecten van de vacature, zoals de gevraagde vaardigheden en opleidingen. Voor een vergelijking met het aantal afgestudeerden op de niveaus mbo, hbo en wo-master, hebben de onderzoekers data van het CBS meegenomen. Conclusies over de salarissen, gevraagde ervaring en provinciale vergelijkingen hebben de onderzoekers gebaseerd op alle vacatures waarin locatie, ervaring en salaris expliciet vermeld staan. Ze hebben de top 10 sectoren en de top 10 vaardigheden bepaald met hulp van een analyse van de meest voorkomende woorden in alle vacatureteksten.

Bron: CVster.nl