Door

Waar moet je op letten bij beleggen in plaats van sparen?

beleggen sparen belegging beleggingsfonds vermogensbeheer beleggingsrendement

Volgends een datastudie van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zouden meer Nederlanders kunnen beleggen naast (alleen) sparen. Daar staat dan weer tegenover dat ruim 1 op de 10 beleggende Nederlanders te weinig spaargeld buffert voor tegenvallers. Wat zijn de aandachtspunten als je gaat beleggen?

1. Bepaal een duidelijk beleggingsdoel

Met een duidelijk beleggingsdoel weet je waarvoor je belegt en welke opbrengst je wilt bereiken. Een doel kan bijvoorbeeld je pensioen, een studie of het kopen van een nieuw huis zijn. Kijk ook binnen welke tijdshorizon je dat doel wilt bereiken.

2. Beleg alleen geld dat je minstens vijf jaar kan missen

Het is belangrijk dat je een buffer met spaargeld hebt voor onverwachte uitgaven zoals het kopen van een nieuwe koelkast of het repareren van je dak. Het Nibud heeft hiervoor een speciale bufferberekenaar ontwikkeld. Kijk daarnaast hoeveel geld je de komende paar jaar extra nodig kunt hebben voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of een sabbatical. Het geld wat dan overblijft, kan je gebruiken voor beleggingen. Leen hoe dan ook geen geld om te beleggen.

3. Ken de risico’s van beleggen

De beleggingskoersen schommelen soms flink. Dat moet je liggen. Zorgt beleggen naast of in plaats van sparen voor teveel onrust bij je dan kan je het beter niet doen. Vraag je af of de risico’s en de kosten opwegen tegen het te verwachte rendement. 

4. Laat je eventueel adviseren

Of je voor beleggingsadvies kiest hangt af van jouw ervaring en kennis, de beleggingsproducten waarin je wilt beleggen, de hoogte van het te beleggen bedrag en het beleggingsrisico dat je wilt nemen. Kies je voor beleggingsadvies of vermogensbeheer dan hangt daar een prijskaartje aan. Aan de andere kant verdien je dat weer terug bij  goede beleggingsadviezen. Kijk hoe dan ook goed naar de beleggingskosten en of je die terugverdient.

5. Begrijp waar je in belegt

Ga nooit beleggen in beleggingsproducten die je niet goed begrijpt. Win genoeg informatie in en laat je adviseren als je er zelf niet uitkomt. Wees extra alert als een partij hoge rendementen belooft en verdiep je dan goed in de risico’s. Controleer ook of de AFM een waarschuwing heeft gegeven voor de aanbieder van de belegging of dat deze zelfs onder toezicht staat van de AFM. Kijk daarnaast of aanbieder ingeschreven staat bij het Dutch Securities Institute, want dan moet hij zich houden aan deskundigheidseisen en gedragsregels. Onderzoek daarnaast de ervaringen met deze aanbieder. Doe ook alleen zaken met een partij met een Nederlandse bankvergunning. De overheid mag een partij met zo’n vergunning niet failliet laten gaan.

6. Bij beleggen gaat het niet alleen om aandelen

Beleggen is meer dan alleen handelen op de aandelenbeurs. Zo kan je bijvoorbeeld ook beleggen in staatsobligaties. Het risico daarvan is ook lager dan bij het beleggen in aandelen. Daarnaast kan je ook beleggen in een beleggingsfonds. Dan stopt belegt de fondsbeheerder je geld in verschillende aandelen of beleggingsproducten. Bij zo’n fonds is het beleggingsrisicoprofiel aangegeven. Je kunt dus zelf kiezen hoeveel risico je wilt nemen. Verder kan je geld steken in ‘trackers’ die een bepaalde index volgen. Dit kan goedkoper zijn dan het beleggen in een beleggingsfonds. Daarnaast zijn er nog complexere beleggingsproducten, zoals opties, turbo’s en cryptocurrency. Het beleggingsrisico is hier (erg) hoog. Dus denk goed na voor je hier aan begint, win voldoende informatie in en laat je goed adviseren.

7. Spreid je beleggingen en houd ze goed in de gaten

Zorg bij het beleggen voor een goede spreiding over verschillende beleggingscategorieën. Houd je beleggingen daarnaast goed in de gaten, zodat je kan stoppen of overstappen als ze te weinig renderen. Stap niet te vaak en snel over. Je bent dan veel geld kwijt aan transactiekosten en koersen kunnen zich herstellen. Het is bij beleggen belangrijk om geduld te hebben en uit te gaan van de langetermijn-opbrengst. Snel rijk worden, is bij beleggen niet het juiste uitgangspunt.

Bronnen: AFM, Nu.nl, Wijzer in geldzaken